160 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ПРОФ ИВАН ШИШМАНОВ

ИЗЛОЖБА „ИВАН ШИШМАНОВ И ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА“

На 22 юни, рожденият ден на проф. Иван Шишманов, Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ се включи в тържествата по отбелязване делото на тази забележителната фигура като предостави Централното си фоайе за юбилейна експозиция. Тя съдържа материали от фонда на Националната библиотека – ръкописи и печатни издания на проф. Шишманов. Централно място заема гостуващата експозиция „Иван Шишманов и Обединена Европа“ с автор проф. д-р Румяна Конева, реализирана от Държавния културен институт към МВнР.

На откриването присъства и зам.-министърът на образованието проф. дфн Генка Петрова-Ташкова. Събитието беше открито с реч на д-р Николай Дойнов – председател на Съюза на народните читалища: „Днешният ден е повод да се обединим като народ, защото проф. Шишманов носи идеята за единение още от младостта си. Той става основател на ПАНЕВРОПА. Притежавайки висока степен на хуманитаризъм, той е носител на доброта и влиятелност върху другите хора. Става един от първите министри, напуснал доброволно поста министър на образованието, защото е моралист. Високообразован и ерудиран, той създава цяла школа от учени – сред тях са проф. Михаил Арнаудов, Стилиян Чилингиров и др. Без него София нямаше да е същата – нито Народният театър щеше да е построен, нито Художествената академия, нито Софийският университет.“.

Подробно за изложбата говори проф. д-р Румяна Конева, която очерта приноса на проф. Шишманов за българската и европейска наука, за цивилизационния избор, който Европа дължи на нашия учен. Тя разказа за неизвестни до този момент факти от биографията на проф. Шишманов, които са описани в нейната монография и са част от изложбата: „Той е чел лекции в университета на Фрайбург, където много видни личности  са  оставили следа в духовната аура на този храм. Именно тук Шишманов споделя идеята за обединение на всички европейски народи. Той присъства и на Учредителния конгрес на ПАНЕВРОПА. След преговори с ректора на университета успяхме да поставим паметна плоча на името на проф. Шишманов съвсем близо до сградата, където той е живял на пансион. Следователно български учен е един от бащите на идеята за Европейския съюз. Шишманов отстоява идеята, че общуването между културите е важно, предлага да се създаде общ европейски университет. Ние трябва да сме горди, че сме наследници на такава енциклопедична личност“.

С всеотдайната си работа  и неизчерпаема умствена енергия проф. Иван Шишманов хвърля мост между възрожденските традиции и следосвобожденска България, като поставя здравите основи, върху които да се гради модерната българска  култура и научна мисъл.

По идея на д-р Николай Дойнов вече е изработен бюст на проф. Шишманов, който ще бъде поставен на определено от Столична община място. Автор на бюста е Венцислав Василев.

Тържествата по повод годишнината продължиха същия ден в аулата на Софийския университет „С. Климент Охридски”, където приветствия поднесоха д-р Николай Дойнов и ректорът проф. дфн Анастас Герджиков, а академично слово държа директорът на БТА Кирил Вълчев. Тържеството завърши с концерт от православни песнопения, изпълнени от хора на Националната гимназия за древни езици и култури в София.

 

Анжела Димчева

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ЗВЕЗДИ ПЯХА В СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ
Next post ДИМО ТРОЯНОВ – АВТОР С ТРИ ЛИЦА