ПОЕТИЧЕН КОНКУРС „150 ГОДИНИ ПЕНЧО СЛАВЕЙКОВ”

МЕЖДУНАРОДЕН ПОЕТИЧЕН КОНКУРС В ИТАЛИЯ УЧРЕДИ СПЕЦИАЛНА ПРЕМИЯ „150 ГОДИНИ ПЕНЧО СЛАВЕЙКОВ”

През месец септември 2016 г. в град Брунате, Северна Италия, ще се проведе петото издание на престижния Международен конкурс за поезия и литература „Алда Мерини”. По инициатива на Генералното консулство на Република България в Милано, организаторите на конкурса взеха решение да учредят специална поетична премия „150-години Пенчо Славейков“.

Призът се създава в рамките на предстоящото през м. септември 2016 г. пето издание на конкурса, както и по повод отбелязването на 27 април 2016 г. на 150 години от рождeниeто на големия български поет и един от създателите на легендарния литературен кръг „Мисъл“.

Международният конкурс „Алда Мерини“ за поезия и литература е учреден през 2011 г. в памет на една от най-известните съвременни поетеси на Италия – Алда Мерини, родена в Милано /1931-2009/, но свързана с Брунате, откъдето е нейната фамилия. Наградите се връчват традиционно всяка есен. Конкурсът се подкрепя институционално и финансово от общинските власти на град Брунате, град Комо и местните власти на провинцията. На последното му издание през 2015 г. участниците в конкурса са достигнали по данни на организаторите близо 700, което свидетелства и за неговата все по-нарастваща популярност.

Новата поетична премия ще бъде под патронажа на Генералното ни консулство в Милано и на Посолството на Република България в Рим. Инициативата за българско участие в международния поетичен конкурс по повод 150-годишнината от рождeниeто на Пенчо Славейков бе посрещната много добре от страна на кметството и журито на конкурса. Силен мотив за това решение са историческите следи, оставени от българския поет Пенчо Славейков в Брунате, както и фактът, че на централния площад в града се намира негов паметник, който се посещава от много наши сънародници.

Условията на конкурса „150-години Пенчо Славейков“ допускат участие само на български поети (с българско гражданство) – от България или живеещи в Италия. Крайният срок за изпращане на поетичните творби е 30 април 2016 г., а текстовете трябва да бъдат преведени и на италиански език. Всеки участник може да представи до три стихотворения с максимум 30 стиха всяко. Друго важно условие е текстовете да са неиздавана поезия. Приема се за неиздадено произведение това, което към крайната дата за участие в конкурса за Наградата не е публикувано (на хартиен носител или електронна книга) от издател в обособен том, включително в сборник от множество автори. Смятат се за неиздадени и стихотворения, появили се в интернет сайтове или тези, които само са участвали, без да бъдат награждавани, в един или повече литературни конкурси. Самостоятелно публикувани книги не се считат за издадени произведения. Подробности за изискванията за участие в премията, както и формуляр за кандидатстване, могат да бъдат намерени на сайта на международния конкурс: http://www.premioaldamerini.org/2016edition.html.

Предвидени са награди в две категории: за поети над 18 години – една награда от 500 евро и 3 награди за млади поети под 18 години (условието е да не са навършили пълнолетие към 30 април 2016 г.), съответно от 300, 200 и 100 евро.

Наградите за поезия „150-години Пенчо Славейков“ ще бъдат връчени през м. септември 2016 г.

Учредяването на българска поетична премия в рамките на подобен реномиран международен конкурс за поезия е чест за страната ни, като дава възможност на български поети да се включат по уникален начин в отбелязването на предстоящата годишнина на Пенчо Славейков, отбелязват от Генералното консулство на Република България в Милано.

Пълната информация за наградата е поместена на интернет сайта – www.premioaldamerini.org.

Припомняме, че през 2007 г. в Брунате (Италия) бе официално открит паметник на Пенчо Славейков – тогава се навършиха 95 години от смъртта на бележития български поет. Бронзовият бюст, поставен на полиран гранитен пиедестал, е дело на проф. Валентин Старчев. Министерството на културата на Република България финансира изцяло реализацията на проекта. При създаването на паметника проф. Старчев бе ползвал богат снимков материал, предоставен му от Националния литературен музей. Скулпторът е пресъздал образа на големия български поет, европейски интелектуалец и критичен тълкувател на своята съвременност в момент на творчески размисъл. Последните дни от своя живот Пенчо Славейков прекарва в курортното селище Брунате, над езерото Комо, където умира на 28 май 1912 година. Инициативата да бъде поставен бюст-паметник на българския поет пред сградата на новата библиотека в Брунате, в непосредствена близост до къщата, където е починал Славейков, бе на Генералното консулство на Република България в Милано, а Министерството на културата на Р България подкрепи предложението и осигури средствата за реализацията на проекта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС „ДРЕВНА И СЪВРЕМЕННА УКРАЙНА“
Next post ПОКАНА