146 ГОДИНИ ОТ АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ

СЛОВО

НА КМЕТА НА ОБЩИНА ПАНАГЮРИЩЕ

НИКОЛА БЕЛИШКИ

 

146 ГОДИНИ ОТ АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ

 

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ЕВРОДЕПУТАТ,

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН АДМИРАЛ,

УВАЖАЕМИ ГЕНЕРАЛИ, ОФИЦЕРИ, СЕРЖАНТИ И ВОЙНИЦИ,

УВАЖАЕМИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ,

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ КМЕТОВЕ,

УВАЖАЕМИ ЖИТЕЛИ И ГОСТИ НА ОБЩИНА ПАНАГЮРИЩЕ,

 

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

146 лета назад.

В пролетната свежест на средногорския балкан се криела чудна огърлица от чудно градче и китни български селца. Каменно градче с калдъръмени улички и бързи рекички. Каменно градче с достолепни къщи и високи зидани дувари, скрили многобройна челяд в китните дворове. С гиздава чаршия с дюкяни и кафенета, в които се бистрела местната и световна икономика и политика. Със складове, пълни със стока, търсена и чакана и в Цариград, и във Виена, и в Дубровник, и в Прага.

Китно било градчето с детския глъч в училищните дворове, с празничния звън на камбаните на църквите и параклисите. Със звъна на хлопките на хилядите стада, готови да поемат към безбройните тържища на разпадащата се Империя.

Животът пролетно кипял и на нивите, и по кошарите, и в дюкяните на многобройните еснафи, и в школото, и в читалището, и в кредитната кооперация. На всяка трапеза имало хляб и безкнижен бил само онзи, който не искал да учи.

Людете се трудели, обичали се, карали се, съдели се, женели се, раждали се и умирали, самообразовали се, сами събирали данъците си, самоуправлявали се, пишели прошения до Султана, търгували, забогатявали и се разорявали под зоркия поглед на турската власт – мюдюрин и три заптиета.

Мнозина ще запитат – защо тогава им е било нужно да вдигат въстание?

Защото искали друго, искали не само за себе си и не само за тези след тях. Защото не гледали само в битието си и личното благополучие. Те искали прогрес, европейско образование и наука, но се сблъсквали все в една и съща петвековна стена – вкъщи си господар, във Виена – „господин“, а за гнилата Империя и за закона ѝ – рая. Защото знаели, че техният просперитет боде в очите не само властта, но и малограмотното, но правоверно население на съседните населени места. Защото знаели, че тръгвайки на път „по наука или по търговия“, може да няма завръщане. И всяко сбогуване, може да бъде последно. Защото пътувайки, виждали колко са малко на брой добруващите български градчета. Защото виждали и робията, и ангарията, и беднотията, и кръвния данък, и сълзите на китна Тракия, на златна Мизия и на гордата Македония.

И се готвели.

Пет пъти Дяконът идвал в това чудно градче. Посветените били много. И мало и голямо знаело, че ще дойде Онзи ден и Онзи час, в който „всички ще скочат като един“ с лъвска сила и кураж, за да поискат своята държава за себе си и за целия свой народ.

Не се изплашили от думите на войводата Бенковски: „На себе си трябва да се уповаваме, на себе си и на Бог. Нашето делото е свято и трябва да умрем за него, защото свободата се купува само с кръв и затова е толкова ценна“. Не ги изплашила и страшната клетва “Свобода или Смърт“.

И днес, българи, когато, някой ни каже, че можем да преглътнем справедливостта, че е добре да бъдем търпеливи, да бъдем неутрални, да се снишаваме, за да запазим спокойствието на битието си, живота и имота си, нека си спомним за онзи 23-годишен Бобеков, министър председателя на новата държава. Пред него – десетхилядната армия на Хафъз паша и трихиляден башибозук. Зад него – китното градче, столица на Свободата – жени, деца и старци. До него шепата „самообучила се“ българска войска. Изходът е предрешен. Решението тежко. Хората ли да даде курбан за свободата българска? В тежките минути трябва да реши, кое най-ценно да запази? Решава – няма нищо по-ценно от българския дух и националното достойнство. И казва „Не“ и пак “Не“ и още веднъж „Не“ на всички турски предложения за капитулация.

Боевете са тежки и неравни – 26-ти, 27-ми, 28-ми, 29-ти, 30-ти април, под проливния дъжд, с мокрия барут, с кремъклийките пушки и черешовите топове, панагюрските позициите се превръщат в жертвеници. „Панагюрските въстаници се бият като лъвове – пише Захарий – и никой не даде повод за бягане при неравната борба, а всякой от тях се биеше, догдето го хванат с ръце и го убият, нещо, което са признали самите турци и са го изповядвали после, че никой от комитите не се е предал сам….Славно свършиха панагюрци.“

Няма ги белокаменните къщи на китното градче, пепелища са останали от гиздавата му чаршия, мълчаливи и глухи са порутените му училища, черни стърчат църквите му, миризма на леш, глад, сиротен и вдовишки плач, черни майки над черни гробове. Мъртвешка тишина над малките селца.

Това ли искаха? Да, това искаха. Те искаха да зададат своите въпроси на Стара Европа. Искаха да ѝ кажат, че тук на Балканите има един жилав и горд народ. Искаха да кажат, че този народ има Достойнство, Дух и лъвска сила. Искаха да кажат, че този народ е готов да даде всичко необходимо за своята Свобода и Вяра.

И днес, българи, когато някой ни каже, че свободата ни е подарена, нека си спомним за този градец, нека си спомним за десетдневната ни свободна държава и некоронованата ни Княгиня. Нека си спомним за величието на Оборище, за неговите депутати „най-честните, идеални личности измежду народа, единствените възнаграждения, на които бяха: грозната бесилка и заптийският камчик“. Нека си спомним и за онези, на които народът даде най-голямата тила, давана на смъртен – за апостолите. Нека му припомним за Батак, Клисура, Брацигово, Копривщица, Перущица.

Тази свобода е безценна, защото това е свободата на хиляди чисти и романтични души, това е свободата на героите, на мъчениците, на ангелите от Април 1876г.

И тази свобода е вече наша отговорност.

Да живее Панагюрище!

И Бог да пази България!

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ПАНАГЮРСКИТЕ ВЕЧЕРИ НА БОЯН АНГЕЛОВ     
Next post ИСТОРИЯТА НА ЕДНА СНИМКА…