125 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХРИСТО СМИРНЕНСКИ

Анжела Димчева

 

 

Под мотото „Свободата зове непрестанно сърца ни…“ в къща музей „Христо Смирненски“ в София се състоя Юбилейна литературно-музикална вечер, организирана от Националния литературен музей. Събитието се водеше от д-р Елена Алекова – главен уредник на музея, която припомни, че Смирненски е роден на 29 септември 1898 г., а през тази година се навършват не само 125 години от рождението му, но и 100 години от кончината му. Началото на тържеството беше дадено от поета Атанас Капралов – директор на НЛМ, който представи фототипно издание на книгата „Зимни вечери“ и сподели част от биографията на поета: „Много се радвам, че възстановеният музей на Смирненски ни събира за начало на есенния литературен салон. До преди няколко години тази къща беше в разруха, дворът – в бурени. Позволих си преди време да напиша гневен памфлет срещу това отношение на държавата. Управляващите мълчаха, но съдбата ми позволи след 2018 г., когато оглавих Националния литературен музей, да превърна в мой приоритет реставрацията на къщата. Това е факт и тук да можем да почувстваме духа на Смирненски. Поетът не навършва дори 25 години, но е автор на огромно творчество, което се събира в 8 тома. Неговите текстове са в съкровищницата на нашата национална литература. През последните 4 години сме реализирали още събития: официалното откриване на къща музей „Христо Смирненски“ беше с участието на г-жа Илияна Йотова; организирахме научна конференция съвместно с БАН, изложба съвместно със СУ, специален юбилеен вестник. А сега подаряваме на всички наши участници фототипно издание на книгата „Зимни вечери“. Ще продължим да популяризираме сътвореното от гениалния Юноша. Благодаря на екипа – Елена Алекова и Соня Кирицова, с които преминахме през иглени уши, за да се справим с процедурите, и с много малко средства извършихме тази реставрация!“

Атанас Капралов благодари за финансирането на Министерство на културата и за моралната подкрепа от Президентството. Доц. Пламен Славов прочете поздравителен адрес от името на президента на Р България Румен Радев. Прозвуча и поздравителен адрес от вицепрезидента Илияна Йотова.

Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели, говори за ползотворното партньорството с Националния литературен музей: „Днес се прекланяме пред живота и делото на Христо Смирненски. Ние трябва ревностно да пазим паметта за него, защото наши съседи се опитват да откраднат образите и творчеството не само на Димитър Талев и Никола Вапцаров, но и на Смирненски. Вие сте извършили истинско чудо с възстановяването на този музей! Ние също правим нужното, за да припомняме делото му. Издателство „Български писател“ издаде поетичен сборник „Над мъртвата градинка вечерта…“, участваме като съучредители в литературната награда „Христо Смирненски“, а преди седмица излезе и юбилеен брой на в. „Словото днес“.

Боян Ангелов оповести и решението на Служебното правителство от началото на 2023 г., когато се възстановиха две Международни награди – „Христо Ботев“ и „Никола Вапцаров“.

Стихове от „Зимни вечери“ изпълни актьорът Мариан Маринов.
Последва литературно-музикален рецитал с участието на поетите Георги Константинов, Надежда Захариева, Боян Ангелов, Бойко Ламбовски, Илко Славчев, Павлина Йосева, Боян Бойчев, Калоян Христов, Атанас Капралов и флейтистката Майя Сергиева Богданова.
Стихотворният цикъл „Зимни вечери“ е публикуван за първи път в литературната притурка на „Работнически вестник“ (27 януари 1923). В началото на 1924 г. излиза като отделна книга в библиотека „Звънар“ –  с корица и илюстрации на Александър Жендов и с предговор на Георги Цанев.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Вестник „ЛИО“, бр. 3, 2023
Next post КУЛТУРЕН КАЛЕНДАР НА СБП – ОКТОМВРИ’23