113 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ДИМИТЪР ДИМОВ

 В Националната библиотека 3 в 1: „Хипократ и Пегас“ –  премиера на книга, изложба и документален филм за Димитър Димов

 

По повод 113 години от рождението на Димитър Димов на 21 юни 2022 г. в Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ беше представена книгата „Хипократ и Пегас“. Неин автор е Анна Свиткова, дългогодишен уредник на къща-музей „Димитър Димов“. Изданието е под редакцията на проф. Златимир Коларов и е финансирано от Съюза на писателите лекари в България „Димитър Димов“ със съдействието на Националния литературен музей.

В събитието взе участие доц. д-р Красимира Александрова – директор на Национална библиотека, която в приветствието си сподели: „Всеки лекар сам по себе си е творец чрез професията си, но когато той се докосва и до писаното слово, наистина се получава нещо уникално. Поздравявам г-жа Анна Свиткова – автор на книгата „Хипократ и Пегас“. Тази изложба беше открита преди четири години във фоайето на Националната библиотека. Сега за втори път имаме възможност да я видим“.

Проф. Златимир Коларов разказа с вълнение дългогодишните стъпки за реализирането на тези проекти: „Библиотеката по принцип е храм, картините по стените са като иконите в храма, а книгите са свитъците. Катедралата за всички нас е Националната библиотека. Историята на тази тройна премиера има 20-годишна история“. Златимир Коларов разказа как през 2002 г. се е запознал с Анна Свиткова и до 2006 г. заедно с нея и режисьорката Валентина Фиданова-Коларов са реализирали филма „Триптих за Димитър Димов“ (БНТ, 2006 г.). Филмът е показван многократно, печелил е награди в България и чужбина. През 2009 г. се появява изложба на хартия за писатели лекари. През 2018 г. с общи усилия Златимир Коларов и Анна Свиткова подготвят и представят в Националната библиотека изложбата

„Хипократ и Пегас“ съвместно с Националния литературен музей. Още след приключването на изложбата Златимир Коларов решава, че целият този материал трябва да влезе в книга.

На събитието говориха за работата си д-р Милена Катошева, гл. уредник на къща музей „Димитър Димов“, която даде висока оценка на своята предходница Анна Свиткова, до която тя се е допитвала многократно.

Анна Свиткова разказа подробности за 26-годишната си работа с предишния председател на Съюза на писателите-лекари Любен Станев и с проф. Коларов, който вече 12 години е председател на организацията.

Музикалните интермедии по време на представянето бяха дело на д-р Христо Диянов.

Книгата и изложбата са посветени на известни творци от българската литература с медицинско образование, на най-големите имена в българската медицинска наука, които имат художествени изяви и на съвременни писатели медици. Представени са известни личности от Възрожденската епоха, тясно свързани с борбата за независима българска църква и създаването на модерно образование – Петър Берон, Васил Априлов, Иван Селимински, Никола Пиколо, Иван Богоров. Не са забравени и основателите на българската медицинска наука и общественото здравеопазване след Освобождението – Асен Златаров, Христо Стамболски, Моско Москов, Тончо Радев, Владимир Несторов и др., както и лекари, които свързваме с чисто литературни изяви – Владимир Полянов, Никола Фурнаджиев, Валери Петров и др. Специално място е отредено на големия български писател Димитър Димов – професор по анатомия, ембриология и хистология на гръбначните животни, представен с изявите и постиженията си и в двете области.

Архивните материали са от фондовете на Националния литературен музей, Музея по история на медицината във Варна, лични и семейни архиви.

Гостите на премиерата видяха и документалния филм „Триптих за Димитър Димов“ (БНТ, 2006 г.), режисьор Валентина Фиданова-Коларова, сценаристи: Златимир Коларов и Анна Свиткова, оператор – Мартин Димитров, художник – Здравко Маринов. Музикалното оформление е на Мариана Вълканова, а ролята на Димитър Димов изпълнява актьорът Александър Жеков.

Изложбата „Хипократ и Пегас. Писатели медици от Възраждането до наши дни“, чийто автор е Анна Свиткова, худ. оформление – Ивелина Велинова, ще може да бъде разгледана в Националната библиотека до 4 юли 2022 г.

 

Анжела Димчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ЗНАК ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И КИПЪР
Next post ХРИСТО СЛАВОВ БЕ ПРЕДСТАВЕН ВЪВ ВАРНА