100 ГОДИНИ СРЕДНО УЧИЛИЩЕ „РАЙНА КНЯГИНЯ“

През цялата 2024 г. столичното 37 СУ „Райна Княгиня“ в район Люлин ще чества 100-годишния си юбилей. С поредица от събития всеки месец преподавателският състав и учениците ще отдадат почит към своя патрон. Това обяви на първото събитие, състояло се на 30 януари,  Цветомира Георгиева – директор на учебното заведение: „Нашето училище разполага с модерна база, но бидейки най-старото училище в „Люлин“, ние сме модерни с традициите си – това ни отличава и ни прави горди“.

Специални гости на тържеството бяха: Георги Тодоров – кмет на р-н „Люлин“, Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели, Анжела Димчева – международен секретар на СБП, Добрин Добрев Финиотис – уредник на „Дом Дора Габе“ към СБП, Асен Дипчев – правнук на Райна Княгиня, Иван Захариев – председател на Обществения съвет на 37 СУ и бивш възпитаник – „живата история на училището“.

Учениците изнесоха спектакъл, в който онагледиха биографията на Райна Попгеоргиева: учителството ѝ, включването ѝ в революционната дейност на Панагюрище, извезването на панагюрското знаме с надписа „Свобода или смърт“, което тя изработва за един месец. Беше изтъкнато, че след Априлското въстание Райна Попгеоргиева заминава за Русия и завършва образование за акушерка. По този начин, завръщайки се в България, тя става първата дипломирана акушерка у нас. В спектакъла прозвучаха революционни песни и бяха пресъздадени сцени от избухването на Априлското въстание.

Георги Тодоров поздрави присъстващите от името на местната власт: „Вие заемате специално място в нашия район. За мен това честване е лично емоционално преживяване – моята майка е от Копривщица и се казва Райна, дъщеря ми също е Райна. Радостно е да се докосна отново до този възрожденски дух, с който съм свързан от най-ранна възраст. Поздравявам ви и обещавам, че ще ви помагам, доколкото мога. Развивайте традициите, те ни възпитават и ни дават по-светло бъдеще – на почит към корените“.

Дълбоко развълнуван, Боян Ангелов – роден в Панагюрище, където е и родната му къща, намираща се на не повече от 100 метра от къщата на Райна Княгиня, прочете стихотворението си „Райна Княгиня“. В словото си той изтъкна: „Ние сме се събрали за този юбилей, за да честваме името на безсмъртната Райна Княгиня. Само преди няколко години беше възстановено Благотворително дружество „Оборище“ –1884 г., основано някога от нея“. Той говори за приноса на Нешо Бончев и Марин Дринов за разгласяване на жестокото потушаване на Априлското въстание: „От техните преводи и публикации светът разбира за драмата на българския народ. Освен Райна Княгиня, големи заслуги за Априлското въстание има и Павел Бобеков – главен учител в панагюрското училище, председател на местния революционен комитет и  председател на Привременното 10-дневно правителство по време на въстанието“.

Асен Дипчев подари свои книги на директора г-жа Георгиева и благодари на децата за спектакъла, като им пожела да носят достойно името „българи“. Той прочете своето стихотворение „Време и безсмъртие“, посветено на панагюрци. Той разказа, че благодарение на реставрацията, извършена от Столична община през последните няколко години, в скоро време ще бъде открит музей на Райна Княгиня в София – в къщата, в която тя е живяла в началото на 20. век. Г-жа Георгиева обеща, че учениците от 37 СУ ще бъдат първите, които ще посетят музея на Райна Княгиня.

Анжела Димчева акцентира на партньорството между Съюза на българските писатели и 37 СУ през последните две години. На 27 март 2023 г. СБП избра именно това елитно столично училище за включване в инициативата „Ден на европейските автори“, проведена в стотици училища в Европа по идея и под патронажа на Мария Габриел. Тогава Боян Ангелов представи две свои книги пред учениците и разговаря с тях за националната идентичност, която се пази чрез езика и литературата. През тази година СБП отново ще включи 37 СУ в своята програма за отбелязване на „Деня на европейските автори“, който вече е анонсиран от ЕК за 25 март.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ПОЧИНА ГОЛЕМИЯТ БЪЛГАРСКИ АКТЬОР ИВАН ИВАНОВ
Next post ИВАН СУХИВАНОВ /БИОГРАФИЯ + РАЗКАЗ