10-и НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС „ДЯДО ЙОЦО ГЛЕДА”

НАГРАДИХА ПРИЗЬОРИТЕ В ДЕСЕТИЯ НАЦИОНАЛЕН ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС ЗА РАЗКАЗ „ДЯДО ЙОЦО ГЛЕДА”
В навечерието на 171-вата годишнина от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов – 27 юни, бяха наградени призьорите в Десетия национален литературен конкурс за разказ „Дядо Йоцо гледа”. По традиция церемонията се състоя в едноименния туристически комплекс край с. Очиндол, където през 2005 г. беше въздигнат паметник на Вазовия литературен герой. Домакин на събитието беше Огнян Петров, собственик на комплекса, а специален гост – председателят на Съюза на българските писатели (СБП) Боян Ангелов.
Организатори на конкурса, който тази година беше на тема: „Миналото, настоящето и бъдещето на нашата Родина”, са Община Мездра, СБП и Туристически комплекс „Дядо Йоцо гледа”. В тазгодишното му издание взеха участие 53-ма автори от цялата страна. Техните разкази оцени жури с председател Трендафил Василев, поет, журналист и издател, и членове – Благовеста Касабова, литературен критик, и Светла Дамяновска, поет и прозаик, и тримата членове на СБП.
С първа награда (800 лв.) беше отличен разказът „Шедьовър и истини за два лева“ на Мартен Калеев от Монтана – писател, журналист и публицист, гл. редактор на Алманах „Огоста“. Втора награда (600 лв.) беше присъдена на Николай Табаков – писател и управител на Издателска къща „Анубис“, който е роден в с. Мандр̀ица, община Йвайловград, за неговия разказ „Гледа ли?“, а трета награда (400 лв.) заслужи разказът „Луканово либе“ на Василка Цачева – председател на Краеведско дружество „Сребрения“ – Бяла Слатина. Поощрително отличие (200 лв.) получи Кремена Димитрова, учител по български език и литература в СУ „Св. Климент Охридски“ – Добрич, за разказа „Минало, настояще и бъдеще“.
Наградите на призьорите връчиха кметът на Мездра Иван Аспарухов и председателят на журито Трендафил Василев. По време на церемонията поетичен рецитал изнесоха победителите в Общинския ученически конкурс рецитал на Вазови творби, организиран от Община Мездра и от Център за подкрепа за личностно развитие.
В досегашните десет издания на Националния литературен конкурс „Дядо Йоцо гледа“ са взели участие 802-ма автори с общо 875 разказа. Наградените автори са 49, а общият награден фонд от 2009 г. до 2021 г. (вкл.)* е 21 800 лв.
* През периода 2017-2019 г. конкурсът не се провежда.
+2

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post СВЕТЛА ДАМЯНОВСКА / АВТОБИОГРАФИЯ + ТРИСТИШИЯ
Next post Боян Ангелов беше преизбран за председател на СБП