search
top

ЯВОРОВИ ДНИ

От 1 до 5 септември в Поморие се проведоха Националните поетични празници „Яворови дни – 2021”

„Събитието е част от духовността на Поморие, а тя е в основата на всичко“, каза при откриването кметът Иван Алексиев.

Часове преди официалното откриване в храм „Свето Рождество Богородично” беше прочетена заупокойна молитва за душата на поетичния гений

Едно от най-старите събития в националния културен календар, а именно „Яворови дни – Поморие“, бе тържествено открито от кмета на община Поморие Иван Алексиев с думите: „През далечната 1899 г. в тогавашно Анхиало пристига един тих и скромен младеж, който се движи като сянка по прашните анхиалски улици. Той присяда тук, на скалите, вперил взор в необятната морска шир. Местните си задават въпроса „Кое е това момче?“ и се оказва, че това е новият телеграфист в телеграфо-пощенската станция в Анхиало. Но почти една година по-късно от тук си тръгва великият поет на България Пейо Яворов. Вече 63 години, ние, поколения поморийци, независимо от превратностите на времето, отдаваме своята почит и уважение към творчеството на Яворов. Това събитие е част от духовността на Поморие, а тя е в основата на всичко…“

Ховсеп Мелконян също поднесе своето чувствено преклонение в думи, изказано от името на арменската общност в Бургас, които бяха сред присъстващите на събитието. Топли приветствия за организацията и провеждането на празника поднесе и поетесата Валентина Радинска.

Часове преди официалното откриване в храм „Свето Рождество Богородично” беше прочетена заупокойна молитва за душата на поетичния гений, а във фоайето на НЧ „Просвета 1888” жители и гости на Поморие имаха възможността да се докоснат до уникалната изложба на „Да видят всички по света, че българский народ живее…“. Експозицията, с основен акцент „Славейковата Библия“, представиха Милчо Талев – председател на НЧ „Просвета 1888“ – Поморие, и директорът на Националния литературен музей – София, Атанас Капралов. На представянето присъства и Михаил Гърков, председател на сдружение „Извор за бъдеще“, чието дело е новото луксозно издание – копие на Библията от 1871 г., издадено по повод 150 години от издаването на „Цариградската“ („Славейковата“) библия.

Вечерта завърши с поднасяне на венци и цветя пред паметника на поета и със спектакъла на ДТ Ловеч „Илинден”, по Димитър Талев и Пейо Яворов.

На 2 септември беше открита изложба на Радко Мурзов в ГХГ „Дечко Стоев“ и беше представена новата книга на Ана Боянова „Библия за прелюбодейци“.

На 3 септември 2021 г. в НЧ „Просвета 1888“ се проведе Националният рецитал-конкурс – първи кръг. Последва разговор на тема „Литературният персонализъм. Яворов и останалите” – с доц. д-р Елка Трайкова и проф. Михаил Неделчев. Беше представен сборникът „Анхиалски истории” от проф. Ана Кочева и Милчо Талев.

Вечерта завърши НЧ „Просвета 1888“ с прожекцията „Между Мина и Лора” – документален филм, и „У Яворови свети“ – игрална новела по едноименния разказ на Г. Господинов. Сценарий и режисура Калина Николова, художествен консултант –  Климентина – Мария Неделчева.

На 4 септември в НЧ „Просвета 1888“ се проведе вторият кръг на Националния рецитал-конкурс. Председател на журито беше Боян Ангелов.

Същата вечер ГХГ „Дечко Стоев” се състоя премиерата на нова поетична книга на Боян Ангелов „Ако изобщо има бряг“ (изд. „Богианна“, 2021). За автора и книгата говори поетът Петър Андасаров.

Боян Ангелов беше и председател на журито на Националния конкурс за поезия „От заник слънце озарени, алеят морски ширини…“

Връчване на наградите се състоя в Лятно кино „Яворов”.

Ето и всички победители:

Рецитал – конкурс по творби на Яворов

Първа награда – Алекс Алексиев, гр. Варна
Първа награда – Франческа Андреева, гр. Варна
Втора награда – Веселина Скопчанова, гр. Варна
Трета награда – Марина Калофорова, гр. Поморие
Трета награда – Богдан Танчев, гр. Стара Загора

Поощрения:

Кристиян Ламбов – гр. Варна
Николай Попов – гр. Варна
Явор Дарелов – гр. Варна

Групов рецитал:

Първа награда – СУ „П.К. Яворов”- гр. Чирпан

Индивидуални изпълнители – II група:

Първа награда – Йордан Кожухаров, гр. Асеновград

Награда на Фондация “25 Века-Поморие” – Валери Петров, гр. Поморие

Награда на Община Чирпан – Спас Ангелов, гр. Чирпан

Национален конкурс за поезия “От заник слънце озарени, алеят морски ширини…”   

Първа награда – Миглена Миткова, гр. София, за стихотворението „Пролет е”
Втора награда – Светлана Ангелова, гр. Харманли, цикъл стихотворения
Трета награда – Петя Павлова, гр.Русе, „Сбогуване с лятото”

Поощрения:

Диана Янкулова, гр. София, „Ако твоята душа”
Галина Иванова, гр. Варна, цикъл стихотворения
Ивелина Радионова, гр. Провадия, цикъл стихотворения

 

 

 

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

top