ЯВОРОВИ ДНИ

От 1 до 5 септември в Поморие се проведоха Националните поетични празници „Яворови дни – 2021”

„Събитието е част от духовността на Поморие, а тя е в основата на всичко“, каза при откриването кметът Иван Алексиев.

Часове преди официалното откриване в храм „Свето Рождество Богородично” беше прочетена заупокойна молитва за душата на поетичния гений

Едно от най-старите събития в националния културен календар, а именно „Яворови дни – Поморие“, бе тържествено открито от кмета на община Поморие Иван Алексиев с думите: „През далечната 1899 г. в тогавашно Анхиало пристига един тих и скромен младеж, който се движи като сянка по прашните анхиалски улици. Той присяда тук, на скалите, вперил взор в необятната морска шир. Местните си задават въпроса „Кое е това момче?“ и се оказва, че това е новият телеграфист в телеграфо-пощенската станция в Анхиало. Но почти една година по-късно от тук си тръгва великият поет на България Пейо Яворов. Вече 63 години, ние, поколения поморийци, независимо от превратностите на времето, отдаваме своята почит и уважение към творчеството на Яворов. Това събитие е част от духовността на Поморие, а тя е в основата на всичко…“

Ховсеп Мелконян също поднесе своето чувствено преклонение в думи, изказано от името на арменската общност в Бургас, които бяха сред присъстващите на събитието. Топли приветствия за организацията и провеждането на празника поднесе и поетесата Валентина Радинска.

Часове преди официалното откриване в храм „Свето Рождество Богородично” беше прочетена заупокойна молитва за душата на поетичния гений, а във фоайето на НЧ „Просвета 1888” жители и гости на Поморие имаха възможността да се докоснат до уникалната изложба на „Да видят всички по света, че българский народ живее…“. Експозицията, с основен акцент „Славейковата Библия“, представиха Милчо Талев – председател на НЧ „Просвета 1888“ – Поморие, и директорът на Националния литературен музей – София, Атанас Капралов. На представянето присъства и Михаил Гърков, председател на сдружение „Извор за бъдеще“, чието дело е новото луксозно издание – копие на Библията от 1871 г., издадено по повод 150 години от издаването на „Цариградската“ („Славейковата“) библия.

Вечерта завърши с поднасяне на венци и цветя пред паметника на поета и със спектакъла на ДТ Ловеч „Илинден”, по Димитър Талев и Пейо Яворов.

На 2 септември беше открита изложба на Радко Мурзов в ГХГ „Дечко Стоев“ и беше представена новата книга на Ана Боянова „Библия за прелюбодейци“.

На 3 септември 2021 г. в НЧ „Просвета 1888“ се проведе Националният рецитал-конкурс – първи кръг. Последва разговор на тема „Литературният персонализъм. Яворов и останалите” – с доц. д-р Елка Трайкова и проф. Михаил Неделчев. Беше представен сборникът „Анхиалски истории” от проф. Ана Кочева и Милчо Талев.

Вечерта завърши НЧ „Просвета 1888“ с прожекцията „Между Мина и Лора” – документален филм, и „У Яворови свети“ – игрална новела по едноименния разказ на Г. Господинов. Сценарий и режисура Калина Николова, художествен консултант –  Климентина – Мария Неделчева.

На 4 септември в НЧ „Просвета 1888“ се проведе вторият кръг на Националния рецитал-конкурс. Председател на журито беше Боян Ангелов.

Същата вечер ГХГ „Дечко Стоев” се състоя премиерата на нова поетична книга на Боян Ангелов „Ако изобщо има бряг“ (изд. „Богианна“, 2021). За автора и книгата говори поетът Петър Андасаров.

Боян Ангелов беше и председател на журито на Националния конкурс за поезия „От заник слънце озарени, алеят морски ширини…“

Връчване на наградите се състоя в Лятно кино „Яворов”.

Ето и всички победители:

Рецитал – конкурс по творби на Яворов

Първа награда – Алекс Алексиев, гр. Варна
Първа награда – Франческа Андреева, гр. Варна
Втора награда – Веселина Скопчанова, гр. Варна
Трета награда – Марина Калофорова, гр. Поморие
Трета награда – Богдан Танчев, гр. Стара Загора

Поощрения:

Кристиян Ламбов – гр. Варна
Николай Попов – гр. Варна
Явор Дарелов – гр. Варна

Групов рецитал:

Първа награда – СУ „П.К. Яворов”- гр. Чирпан

Индивидуални изпълнители – II група:

Първа награда – Йордан Кожухаров, гр. Асеновград

Награда на Фондация “25 Века-Поморие” – Валери Петров, гр. Поморие

Награда на Община Чирпан – Спас Ангелов, гр. Чирпан

Национален конкурс за поезия “От заник слънце озарени, алеят морски ширини…”   

Първа награда – Миглена Миткова, гр. София, за стихотворението „Пролет е”
Втора награда – Светлана Ангелова, гр. Харманли, цикъл стихотворения
Трета награда – Петя Павлова, гр.Русе, „Сбогуване с лятото”

Поощрения:

Диана Янкулова, гр. София, „Ако твоята душа”
Галина Иванова, гр. Варна, цикъл стихотворения
Ивелина Радионова, гр. Провадия, цикъл стихотворения

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА МЛАДИ ПОЕТИ
Next post НЕ ВИНАГИ БРЕГЪТ Е ВИДИМ