ЮЛИЯ ПИСКУЛИЙСКА С НАГРАДАТА „ИВАН НИВЯНИН“-2024

ЮЛИЯ ПИСКУЛИЙСКА С НАЦИОНАЛНАТА НАГРАДА ЗА ПАТРИОТИЧНА ПОЕЗИЯ“ИВАН НИВЯНИН“-2024

 

 

Церемонията по връчването на Националната поетична награда „Иван Нивянин“ се състоя на 29 май в родната му къща, превърната в музей, в село Нивянин, община Борован.

Юлия Пискулийска има изключителна кариера на журналист и писател, автор е на над 20 книги, носител на много награди на Съюза на българските писатели и Съюза на българските журналисти през годините.

Малкият двор на скромния роден дом на Иван Нивянин, погълнат от красотата на здравец и запазил спомена за

поета-антифашист, едва побра гостите и жителите на родното му село, дошли да почетат паметта му и да уважат Юлия Пискулийска. Трогната от вниманието и обичта на хората, тя каза: „Мило ми е, че съм тук, защото моята майка е познавала Иван Нивянин и до последно пазеше писма от него. Вълнувам се, че събитието не е в салон, а именно тук – в родната къща на бележития поет. Вие трябва да пазите духа му, за да не бъде забравен.“ Наградата бе връчена от кмета на Община Борован Иван Костовски.

Специални гости на тържеството бяха поетът Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели, публицистът Добрин Добрев-Финиотис – член на СБП  и главен уредник на „Дом Дора Габе“ – София. Боян Ангелов поздрави наградената и гостите, обяви дарение от 100 книги за местното читалище и прочете свое стихотворение, посветено на Иван Нивянин. Председателят на СБП е носител на същата награда през 2014 година заедно с поета Румен Денев.

Събитието продължи с поднасяне на цветя пред паметника на героя – поет в центъра на селото. Десетки жители се поклониха пред подвига му.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post НЕЛИ ГОРАНОВА ПРЕДСТАВИ „КАТО ТИХА ВЪЗДИШКА“
Next post ВАЖНО!