ЮБИЛЯРЯТ ГЕОРГИ СТОЯНОВ С ДЪЖД ОТ НАГРАДИ

Военният клуб събра приятели и почитатели на един от известните български подвластници на Седмото изкуство – Георги Стоянов, който отбеляза своите 4х20 лета.

Георги Стоянов е един от най-известните наши режисьори и сценаристи. След 1991 г. той се обръща от киното и посяга към перото, като много бързо с книгите си доказва, че е и добър писател. Бил е също и дипломат – културно аташе в САЩ. Неговите филми са сред култовите ленти в българското кино. Два мандата е председател на Съюза на филмовите дейци. Носител е на много наши и чужди награди, а през тази година получи наградата за цялостно творчество на Българската филмова академия.

Юбилейната вечер беше организирана от Съюза на българските филмови дейци, СБП и СБЖ, а екип на БНТ под режисурата на Милена Гетова, който прави филм за режисьора на „Случая Пенлеве“, „Щурец в ухото“, „Трета след Слънцето“, „Птици и хрътки“, „Константин Философ“ и още много други култови заглавия от българското кино, засне събитието.

Водещ на изпълнената с много настроение и спомени вечер беше председателят на СБП Боян Ангелов. Поетът Петър Анастасов представи героя на вечерта по един нестандартен начин – чрез неговата автобиографична книга „Ваучър, Калифорния – ГУЛ-аг“, която е своеобразна хроника на големия му род. Преразказвайки романа, Анастасов разкри епизоди от трагичната съдба на родителите и близките на Георги Стоянов.

И ако трябва да бъдем честни, творческата вечер показа, че все пак България не забравя своите достойни творци, макар, че културата и изкуството все още стоят като наказани в ъгъла на нашата действителност. А в залата на Военния клуб заваля истински дъжд от награди.

Стартът даде вицепрезидентът на Академията „Златен Витяз“ режисьорът Маргарит Николов, който освен поздравителен адрес от президента на академията Николай Бурляев, връчи на Георги Стоянов и статуетката „Златен Витяз“, като припомни, че кинорежисьорът е носител и на „Сребърен Витяз“, връчен му за проза.

Председателят на СБЖ Снежана Тодорова обяви от името на Управителния съвет на Съюза, че връчва на юбиляря Почетния плакет на СБЖ, който му се дава за активната му гражданска позиция и принос към българската култура. Тя припомни, че творецът, който е член на СБЖ, е и носител на „Златното перо“, е достоен пример и учител на няколко поколения журналисти.

А друго едно голямо име на българското кино – режисьорът Иван Павлов – председател на Съюза на българските филмови дейци, връчи на колегата си голямото отличие на Съюза – пластиката „Крилото“. Съюзът на писателите в лицето на председателя Боян Ангелов дари Георги Стоянов с поздравителен адрес и почетна грамота.

Той беше отличен и с най-високото отличие на Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД и фондация „Славяни“.

Георги Стоянов не беше забравен и от Министерство на културата. От името на министър Вежди Рашидов да поднесе поздравления и „два века награди“ беше дошъл директорът на Националния филмов център Камен Балкански. Културното министерство дари юбиляря с грамота и най-голямото си отличие – почетния знак „Златен век – звезда“, а филмовият център го дари със „Сребърен век“.

„Виновникът“ за празничната вечер припомни пред гостите си за онези свои колеги, които вече са си отишли, но са ни оставили от себе си красиви и незабравими творчески спомени – било то филми, книги, спектакли… Тяхната памет бе почетена с минута мълчание.

И все пак на празник, като на празник. Георги Стоянов с много настроение сподели, че трудно се носят много дини под една мишница  и все по-често вече се замисля дали това е за добро и дали ще му стигат силите, след като е само с 20 лета по-млад от Българското кино, което вече е на 100.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post П О К А Н А
Next post Вестник „Словото днес“, бр. 30, 2016