ЮБИЛЕЙНО ТЪРЖЕСТВО ЗА ПЛАМЕН ПАНЧЕВ

 ЮБИЛЕЙНО ТЪРЖЕСТВО ЗА ПОЕТА ПЛАМЕН ПАНЧЕВ

 

В клуб „Парнас“ на Съюза на българските писатели се състоя премиера на нова стихосбирка на Пламен Панчев, която беше съчетана с тържество по повод неговия 75-и рожден ден. Широката публика не знае, че той е не само поет, но и известен баскетболист, бивш треньор на Националния юношески отбор по баскетбол. Автор е на 10 стихосбирки, като юбилейната носи заглавие „Додето дишаш, докъдето спреш…“ (изд. „Български писател“, 2023).

На представянето Боян Ангелов – председател на СБП – подчерта, че след официалните тържества по повод 110-годишнината на СБП всяка премиера на нова книга ще се посвещава на този значим юбилей. „Пламен Панчев е от поетите, които изстрадват всяка дума, всяко стихотворение. Доказал го с книгите си, а признанието за творчеството му е видно чрез наградите, които е получил“ – каза Боян Ангелов.

На събитието присъства Георги Глушков – президент на Българската федерация по баскетбол. Той награди Пламен Панчев с Плакет за заслуги от името на федерацията и разказа лични моменти от сътрудничеството си с юбиляря: „Преди много години бях младо, провинциално момче. Пред първите трудности, които срещнах в баскетбола и бях готов да се огъна, той беше моят треньор, с когото ги преодолях. При него са израснали много младежи, много състезатели, които са прославили България. От мое име и от името на Българската федерация по баскетбол изразявам своята благодарност към тебе, Пламене, за всичко, което си направил през годините! Бъди здрав, креативен, помагай със съвети на младите!“.

Пределно развълнуван, Пламен Панчев изтъкна заслугите на Георги Глушков, който е сред най-великите български баскетболисти за всички времена – първият наш състезател, играл в НБА на САЩ и Канада в отбора на Финикс Сънс, а после е бил състезател в Италия и Испания.

Новата стихосбирка на Пламен Панчев беше представена от Надя Попова – автор на предговора, в който се казва: „Той не е поет на площадния апломб, не изрича заклинания, не си служи с гръмки думи… Пламен Панчев е по-скоро чист лирик, майстор в поетическата интерпретация на любовното чувство и на „простите сетива“, както ги бе нарекъл Иван Методиев… Завършил инженерство, отдал години на професионалния спорт, той е поет по природната си нагласа. Но лишен от суетата на звездното его“.

В последвалия рецитал поетът прочете 10 стихотворения от книгата, а с думи на оценка за неговото творчество се обърнаха към публиката Петър Андасаров,Боян Ангелов и Иван Гранитски.

 

Анжела Димчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post МЕЖДУНАРОДНИ ПОСЛАНИЦИ НА МИРА
Next post Вестник „ЛИО“, бр. 4-5, 2023