ЮБИЛЕЙНО ЗА ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ

На 28 март 2022 г. се навършиха 135 години от рождението на един от най-талантливите, обожавани и затрогващи поети на България – Димчо Дебелянов, съединил поезия и мъченическа смърт в ореола на родината. По повод годишнината   Съюзът на българските писатели издаде Юбилеен брой (цветен) на вестник „Словото днес“ (21 април), който се финансира от Столична община и е част от Културния календар на София.

Бяха проведени две срещи на широката публика с изданието: на 26 април в Културен център „Люлин“ в София поети и писатели се срещнаха с ученици от 37 СУ „Райна Княгиня“, водени от Цветомира Георгиева – директор на училището, за да им подарят вестника и да дискутират на тема: „Как разбирате стиха „Мъртвият не ни е враг“ от творбата на Дебелянов „Един убит“?“. Събитието се водеше от Димитър Милов, тържеството беше открито със слово на Боян Ангелов, в което беше очертана връзката между Панагюрище и Копривщища, духовното братство между поетите някога и сега, които сякаш разговарят през времето за все същите социални дилеми и екзистенциална самота. За акцентите в броя и цялостната концепция на изданието говори Иван Есенски. Той се спря на любопитни биографични моменти от живота на Дебелянов, от неговите приятелства и любови, поетическа извисеност и героична смърт. В рецитала по Димчови стихове на български, руски, английски, украински и полски език се включиха Димитър Милов, Иван Есенски, Анжела Димчева, Мая Панайотова, Нико Стоянов и Мария Горанова.

На следващия ден – 27 април – в Националния студентски дом екипът на вестника и видни съвременни поети представиха изданието пред студентската общност. Събитието беше открито с поздравително слово на д-р Христиан Даскалов – директор на Националния студентски дом. В краткото си експозе Боян Ангелов вклини поезия от Дебелянов и направи културно-исторически препратки и очерта влиянието на символизма върху съвременната ни поезия. Стихове на Дебелянов и свои творби рецитираха лауреатите на Националната литературна награда „Димчо Дебелянов”, която се връчва от 2004 г. в гр. Копривщица. Това бяха видните наши поети Георги Константинов, Недялко Йорданов, Петър Велчев, Надя Попова, Атанас Капралов, Ивайло Диманов, Димитър Милов, Иван Есенски. Надя Попова – главен редактор на „Словото днес”, разкри ключа към общата хармоничност на литературоведските текстове, снимковия материал и поезията, които се прплитат мозаечно в броя и дават една пълна картина на Дебелянов като творец и личност.

Свои спомени за запознанството си с Дебеляновато творчество и за създаването на Кабинета на младите писатели студенти „Димчо Дебелянов” споделиха Георги Константинов и Недялко Йорданов. Звучаха Дебелянови стихове на 8 езика: български, руски, френски, немски, украински, арабски, полски, английски – с участието на Боян Ангелов, Петър Велчев, Надя Попова, Хайри Хамдан, Захари Иванов, Мая Панайотова и Анжела Димчева.

Финал на вечерта сложи поетът Димитър Драганов (на 22 години), който е лауреат на Националната награда „Георги Черняков” – 2021, връчвана от Общество на литературния кабинет „Димчо Дебелянов” към НСД. Анжела Димчева обобощи, че идеята на изданието и съпътващите прояви целят да се осветлят малко известни факти от живота на поета, да сеприпомнят знакови негови стихотворения, да  се види  рецепцията на Димчовата поезия у нас и в чужбина. Значим дял в юбилейния брой заема снимковият материал, сред спомените на Гео Милев и Димитър Подвързачов хармонично се вплитат посвещения, дело на Теодор Траянов, Евтим Евтимов, Александър Геров, Иван Николов, Божидар Божилов, Дамян Дамянов, Валентина Радинска, както и стихове на носителите на Националната награда „Димчо Дебелянов“. На първа страница четем есето на Боян Ангелов „Пророчествата на Димчо Дебелянов“, а сред авторитетите, които споделят мисли за живота, възторга, тленността и безсмъртието на поета, са проф. Валери Стефанов, член-кор. Иван Гранитски, Панко Анчев, Валентина Радинска и Елка Няголова.

Мисията на всеки поет не е да остане между страниците на учебниците или по рафтовете на библиотеките. Неговото слово би трябвало да лети, да прониква в сърцата и умовете на новите поколения. Чрез този юбилеен брой на в. „Словото днес“ читателите се запознават с личността на поета-символист, който остава в историята ни с толкова много любими стихотворения като „Спи градът“, Пловдив“, Помниш ли, помниш ли…“, „Да се завърнеш в бащината къща…“, „Черна песен“, „Сиротна песен“… Неговите послания и днес крият неподозирана сила, която ни поразява с внушението за съпричастност, човечност и обич.

Анжела Димчева

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ПРЕМИЕРА НА БОЯН АНГЕЛОВ В ПЛОВДИВ
Next post ТРИЕЗИЧНА ДЕТСКА КНИЖКА