ЮБИЛЕЙНА ВЕЧЕР НА НИКО СТОЯНОВ

 

На 24 март в салона на Националния етнографски музей на ул. „Московска” 6, Културно-просветно дружество за връзки с бесарабските българи „Родолюбец“ и журналистическо дружество „Писател“ при Съюза на българските журналисти организираха юбилейно тържество по случай 70-годишнината на поета Нико Стоянов. Нико Стоянов е поет, журналист, краевед, преводач, сценарист на художествено-документални филми, сред които и първия филм за бесарабските българи, основател и главен редактор на вестник „Родно слово“ – първият вестник на и за бесарабските българи, на едноименното българско бесарабско издателство в Кишинев и детско илюстровано списание „Българче“. Роден в с. Нова Ивановка, Бесарабия, завършва руска и украинска филология в Харковски държавен университет и ИЧС-София – български език. Автор е на стихотворна азбука, с която започва Буквара на бесарабските българчета. Издал е повече от двайсет книги на български и чужди езици.

През 2015 г. Нико Стоянов е обявен за „Човек на годината“ от Асоциацията на бесарабските българи в Одеса. През 2016 г. е удостоен с „Почетна грамота“ за принос към българската литература от Съюза на българските писатели.

На юбилейната среща присъстваха много негови приятели и почитатели,   дошли от Молдова и Украйна. Проф. Николай Червенков, д-р на историческите науки, председател на Научното дружество на българистите в Република Молдова, поднесе поздравителен адрес от името на дружеството. Историкът д-р Йордан Колев,  експерт в Държавната агенция за българите в чужбина връчи на юбиляра плакет на Агенцията и книгата „Символите на България“. От името на Съюза на българските писатели и издателство „Български писател“ Георги Драмбозов поднесе поздравителен адрес, подписан от председателя на СБП Боян Ангелов. От името на Снежана Тодорова – председател на Съюза на българските журналисти Величко Хинов връчи на Нико Стоянов отличието на СБЖ „Златно перо“. Председателят на дружество „Родолюбец“ Мария Стоянова поднесе грамота на юбиляра. Тържествената вечер приключи с много цветя и чаша вино.

100_1186 100_1210 100_1212

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post СЪВРЕМЕННАТА БЪЛГАРСКА ЛИТЕРАТУРА МИ ПРИЛИЧА НА БИБЛЕЙСКИ ХАОС
Next post Вестник „ЛИО“, бр. 2, 2017