ЮБИЛЕЙНА ВЕЧЕР НА ИВАН ВАЗОВ

ЮБИЛЕЙНА ВЕЧЕР НА ИВАН ВАЗОВ В БАН

 

На 14 октомври ще бъдат представени десет тома негови избрани съчинения и „Хроника на Вазовия род“ от Катя Зографова, издания на „Захарий Стоянов“

 

В очакване сме на още едно паметно събитие, посветено на 170 години от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов. Организират го  Българската академия на науките, Съюзът на българските писатели и издателство „Захарий Стоянов“ – на  14 октомври  т.г. (сряда) от 17 часа в големия салон на Централното управление на БАН. Ще бъдат представени новите издания на произведенията на Иван Вазов. Избраните съчиненията са в десет тома и са под общата редакция на чл.-кор. Иван Гранитски, доц. д-р Григорий Вазов и Панко Анчев. Те съдържат: том 1 „Избавление“ – стихотворения; том 2  „Под нашето небе“ – стихотворения и поеми; том 3 „Немили-недраги“ – повести и разкази; том 4 „Чичовци“ – повести и разкази; том 5 „Казаларската царица“ – роман; том 6 „Под игото“ – роман; том 7 „Нова земя“ – роман; том 8  „Към пропаст“ – драми и комедии; том 9 „Великата рилска пустиня“ – пътеписи и том 10 „Дните, в които живеем“ – критика и публицистика. Във всеки том има и приложения с литературно-критически статии, рецензии и изследвания за творчеството на Вазов.

На премиерата ще бъде представена и книга – летопис за Вазови от Катя Зографова, издание също на „Захарий Стоянов“.

Родът Вазови е умален модел на България, а разказът за него е хроника на победите, пораженията и оцеляването на българина въпреки всички изпитания и крушения в многовековната ни история –  така може да се характеризира книгата на Катя Зографова  „Хроники на Вазовия род“. Доц. д-р Григорий Вазов, който дава идеята на Катя Зографова „да върне Вазовия род на Сопот и България“, определя книгата като явление в българската култура.

Вазовият род има дълбоки духовни корени още от 17-и  век. В началото му са свещеник и книжовник – братята поп Иван и даскал поп Аврам, преписвач на свещени книги, калиграф и зограф, основател на книжовно-дамаскинарска школа. Това е род на първостроители на следосвобожденска България.  Авторката сравнява братя Вазови с 6 яки стълба на българската нация, в центъра на които е родовият стожер – „чудолюбивата майка“ Съба  Вазова. Катя Зографова гледа на рода като национална мисия – подчертава ясно и точно приносите на Вазови в историята и културата на България. Вазови  дават на България  народния поет Иван Вазов, Патриарха, първомайстора в литературата ни, но и двама изключителни военни – генералите Георги и Владимир Вазови, национални герои във войните, журналиста, политика и дипломата Борис Вазов; лекаря, блестящ диагностик д-р Кирил Вазов, търговеца и строителен предприемач  Никола Вазов.  Иван и Георги Вазови са министри, Борис е посланик в Чехия, Владимир е два мандата кмет на София, а д-р К. Вазов е директор на Българската болница в Цариград.

Изследователката представя Вазови не само като „строители на съвременна България“, а надниква в ежедневното им битие: Вазовата задруга, семейната трапеза,  Вазовата София между салона и излета сред природата, здравето, чудесните дарби и хобитата на Вазовци. Не са подминати и политическите репресии и убийства в рода, изгнанията, дори неосъществените дуели. Летописът на Вазовия род е обогатен от внушителен илюстративен материал – над 360 снимки и факсимилета, рисунки и документи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post В СИЛУЕТА НА ИСТОРИЯТА Е НАШЕТО БЪДЕЩЕ…
Next post ПРИКЛЮЧИ НАЦИОНАЛНИЯТ КОНКУРС ЗА ЕПИЧЕСКА ПОЕЗИЯ