ЮБИЛЕЙНА ВЕЧЕР В РУСКИЯ КУЛТУРНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР

На 15 март  2017 г. в Руския културно-информационен център се състоя Юбилейна вечер посветена на 80 години от рождението на Валентин Распутин, организирана от Фондация Устойчиво развитие за България“ съвместно със Съюза на българските писатели, Съюза на българските журналисти и Представителството на Россотрудничество в България.  Български поети, писатели и преводачи, учени, общественици говориха с респект и уважение за личността и творчеството на Валентин Распутин, разказаха спомени от срещите си с великия руски творец и патриот: проф. д-р Чавдар Добрев – театрален критик и литературовед, публицист,  дългогодишен главен драматург на Народния и Сатиричния театър, общественик, приятел на Русия; проф. Орлин Загоров – заместник-председател на Славянското дружество в България; Минчо Минчев председател на ПП „Нова зора“ и главен редактор на вестник „Нова зора“, публицист; Лъчезар Еленков – поет, публицист, член на Съюза на българските писатели, главен редактор на вестник „Жарава“, вестник „Моята вяра“, заместник-председател на Сдружение „Български антифашистки съюз“; Весела Сарандева – преводач на различни произведения на Валентин Распутин; Калина Канева писател, публицист, изследовател на творчеството на акад. Дмитрий Лихачов, на делото на Граф Игнатиев, на славянската идея; Дора Милева писател, член на Съюза на рускопишещите писатели в България. Станка Шопова председател на Фондация „Устойчиво развитие за България“ и издател на книгата на Валентин Распутин „Русия: дни и времена“  говори за актуалността на посланията на писателя, за необходимостта те да се познават от младите хора, за творческото си общуване с него и за приятелските му чувства към България, за оптимизма и увереността му за положителното развитие на българо-руското сътрудничество в перспектива. Сред участниците бяха Снежана Тодорова – председател на СБЖ и председател на Координационния съвет „България – Русия“, Любомир Коларов председател на Софийското сдружение на приятелите на Русия „Ал. Невски“, Матей Шопкин, който прочете своя творба, ученици от ГЧЕ „Св. Методий“. Йоанна Цекова студентка „Руска филология“ в СУ „Св. Климент Охридски“ огласи стихотворение от Владимир Исайчев посветено на Валентин Распутин, както и цитати от негови произведения.

В дните на отбелязване на юбилея по покана на Фондация „Устойчиво развитие за България“ в София гостува Андрей Румянцев – писател и автор на биографичната книга за Валентин Распутин от поредицата „Жизнь замечательных людей“, а също и актрисата Олга Румянцева. На 16.03.2017 г . в 16,15 ч. те ще се срещнат със студенти от СУ „Св. Климент Охридски“, Факултет „Славянски филологии“, Катедра „Руски език“. На 17.03.2017 г. от 10,10 ч. е творческата среща с ученици изучаващи руски език в 133 СУ „А.С.Пушкин“.

На 17.03.2017 г. в 16,00 ч. е представянето на книгата „Валентин Распутин“ от Андрей Румянцев в Съюза на българските журналисти.

Валентин Распутин е пример за това как се съхранява народностния дух и идентичност; пример за отстояване на любовта към Родината, към руския народ; на славянската същност и славянската идея; за дружбата и сътрудничеството между Русия и България, между руския и българския народ.

Идеите на големия талант и приятел на България се продължават днес в сътрудничеството с неговия роден край – Иркутск. През лятото в Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“ ще се обучават педагози и ще почиват деца. Губернаторът на Иркутска област Левченко С.Г. ще дари книги от родината на автора.      Той изпрати поздравителен адрес с благодарност към българския народ за съхраняване паметта на техния съгражданин Валентин Распутин. Поздравление изпрати и Сергей Миронов председател на ПП „Справедливая Россия“ и ръководител на фракция „Справедливая Россия“ в Държавната Дума на Федералното събрание на Руската Федерация. Той благодари на българските писатели, преводачи и читатели за паметта, любовта към руската литература, за техния принос за укрепване на българо-руската дружба.

DSC00236 DSC00222 DSC00216

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post НА ПРЕМИЕРА В ПЕТРИЧ
Next post ВЕЧЕР НА УКРАИНСКАТА ПОЕЗИЯ