ЮБИЛЕЕН КОНГРЕС НА СЛОВАШКИТЕ ПИСАТЕЛИ

 ЮБИЛЕЕН КОНГРЕС НА СЛОВАШКИТЕ ПИСАТЕЛИ С МЕЖДУНАРОДНО УЧАСТИЕ  ТРЕНЧАНСКЕ ТЕПЛИЦЕ  22.09 – 23.09  2016

На 22 и 23 септември в Тренчанске Теплице – Словакия, се проведе юбилеен Конгрес на Съюза на словашките писатели по случай 80 годишнината от първият им конгрес, състоял се на същото място. По лични покани от председателя на ССП Мирослав Биелик от българска страна на конгреса присъстваха Боян Ангелов – председател на СБП, Димитър Христов – директор по международната дейност и Атанас Звездинов – дългогодишен преводач на словашка поезия и проза и радетел за българо-словашките културни взаимоотношения. Още с пристигането си в Братислава на 21 септември гостите от 12 държави – България, Сърбия, Русия, Черна гора, Чехия, Германия, Норвегия, Унгария, Полша, Хърватска, Беларус и Словения, бяха приети в Народното събрание на Словакия от председателя на парламента г-н Андрей Данко, който запозна писателите с общите принципи на неговата политика. На другия ден в Тренчанске Теплице, след прием от кмета на града, Юбилейният конгрес бе открит. Тъй като първият конгрес през 1936 година е бил проведен от 12 делегати, на юбилейният, след 80 години, бяха поканени гости от 12 страни. Любопитен факт е, че през 1936 година единственият задграничен гост е бил Иля Еренбург.  Юбилейната програма на конгреса включваше богато тематично многообразие, главно с информативен характер, докато навлизането в дълбочината на проблемите бе оставено за двете кръгли маси. В едната от тях на тема „Националните литератури и писателите в европейски контекст“ активно участие взе и българската делегация. В изказванията си и тримата нейни членове задълбочено навлязоха в проблематиката на съвременното състояние на литературата в европейски контекст и международната рецепция на националните литератури. От словашките писатели и гостите на конгреса бе приета и обща Декларация, която поместваме отделно. Заслужава да се отбележи и това, че конгресът даде възможност да се актуализират връзките между българските писатели и писателите от редица други държави. Но най-важната част за нас бе подписването на договора за сътрудничество между Съюза на българските писатели и Съюза на словашките писатели от Боян Ангелов и Мирослав Биелик, което се състоя на оригинална церемония в историческия старинен замък на Тренчин на височините над града. Така че участието на делегацията ни в Юбилейния конгрес имаше и стратегически практически резултат.

 

20160923_180639 20160923_18061220160923_132607 20160923_121133

************************

ДЕКЛАРАЦИЯ (Обща кауза)

на Конгреса на словашките писатели, проведен на

22.09.-23.09.2016 г.

в Тренчанске Теплице

 

Участвалите словашки писатели, писателите от националните малцинства, писатели от словашките общности в чужбина и писателите – гости от 12 европейски държави с уважение и гордост се присъединиха към декларацията на паметния Конгрес на словашките писатели, учени и публицисти, проведен в Тренчанске Теплице, чийто юбилей почетохме в дните 30.05. – 01.06.2016 година.

Значението и важността на Конгреса през 2016 г. се потвърждава и от председателството на Словакия в Европейския съюз – под егидата на премиера на Словакия и емблемата СК ПРЕС.

Участниците се обединиха около идеята, че във време на безбрежен релативизъм и деструкция на основните европейски обществени и културни ценности, за което е знаково изобилието на книжния пазар от ненужна литература, обсебването на зрителския интерес от телевизионна и филмова продукция, пропагандираща насилие, материалистично отношение към живота и безвкусие, във време на масивно разтваряне на ножицата между богати и бедни, на застрашително нарастване на десния политически екстремизъм и на религиозната и расова нетърпимост, разпространявани от радикалните и екстремистки политически партии в обществения живот и от индивидуални личности в интернет пространството, във време на невъобразимо страдание и страх сред цивилното население в резултат на военни конфликти или терористични атаки из цяла Европа, във време на ширеща се и невиждана досега емигрантска криза, която променя лицето на нашия континент, писателите не могат и не трябва да мълчат.

Участниците констатираха, че: Конгресът е достигнал до важни ретроспекции, напредък, послания и нови апели, заложени още по време на първия конгрес през 1936 г.; Конгресът е поставил акцент върху социалния аспект на мястото на писателя в днешното общество, с оглед на това, че резултатите от творческия литературен процес остават недооценени в сравнение с другите жанрове в изкуството в международен аспект; Конгресът аналитично и с творчески подход е поставил проблеми за връзката между литературата и читателя, опознал е в дълбочина националните литератури в европейския контекст, затвърдил е и е разширил контактите между писателите и техните организации в международни параметри, задълбочил е сътрудничеството както между авторите на литературни творби и преводачите, така и между авторите, издателите и дистрибуторите на книги. Повечето от тези констатации важат не само за писателите в Словакия, но и за чуждестранните автори, участвали в Конгреса. Основните въпроси, заложени по време на Конгреса, чрез посредничеството на словашкото председателство в Европейския съюз трябва да бъдат дискутирани в европейски контекст, като всяка държава ще ги реши индивидуално.

Така както участниците в Конгреса през 1936 г. в Тренчанске Теплице написаха във финалната Декларация за обща воля незабравимите думи: „Словашките писатели и всички чуждестранни писатели, участвали в Конгреса остават верни на борбата за свобода и на високите идеали на човечеството, които помогнаха на творците на нашата култура да осигурят днешното битие на нацията. Готови сме да отстояваме извоюваните чрез свободата ценности, дори и върху тях да посегне варварският неприятел и неговите съмишленици в Словакия и в чужбина“, така и участниците в Конгреса през 2016 г. се посвещават на защита на културата и хуманизма навсякъде, където основните ценности на европейската цивилизация са под заплаха.

Сигурни сме, че в тази посока нашият конгрес е посял поне искрица надежда – искрица, която ще се разгори във всяка национална култура, а впоследствие и в целия европейски културен дом.

Тренчанске Теплице, 22.09. – 23.09.2016 г.

 

20160922_172116 20160922_141028 20160923_120804

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post БЪЛГАРСКИ ПОЕТИ НА МЕЖДУНАРОДНАТА ПИСАТЕЛСКА СРЕЩА В БЕЛГРАД
Next post Вестник „Словото днес“, бр. 28, 2016