ЧЕТИРИНАДЕСЕТА МАКЕДОНСКА КНИЖОВНА СРЕЩА В СОФИЯ

В рамките на 3 дни (11-13 май) в София се проведоха серия инициативи, организирани от Културно-информационния център на РС Македония и ИК „Макавей“ – Скопие.

По време на първата вечер – 11 май 2023 г. – беше връчена наградата „Македонски книжовен Дедал“. Лауреатът тази година е поетесата Роза Боянова – председател на Дружеството на бургаските писатели и член на СБП. В началото на събитието слово произнесе Н.Пр. Агнеза Руси Поповска – посланик на РС Македония в България. Тя припомни, че творците са тези, които са способни да разрушат стените, издигнати от наслоени предразсъдъци, защото само творчеството говори на езика на разбирателството и добросъседството. Н.Пр. Агнеза Руси Поповска и гл. редактор на ИК „Макавей“ д-р Владимир Цветкоски връчиха наградата на Роза Боянова. Участниците във вечерта бяха приветствани от Боян Ангелов – председател на СБП: „Границите са нещо съвсем изкуствено между нашите два народа. Ние, хората на изкуството, сме призвани да търсим доброто начало, което съществува във всеки от нас. Нека бъдем приятели!“

Проф. Лидия Капушевска-Дракулевска представи подробен творчески портрет на поета Владимир Мартиновски, който изнесе авторски рецитал.

На 12 май изявите на поетите от двете държави продължиха с два акцента: творчески портрет на Любомир Левчев по повод 88 години от неговото рождение и рецитал, в който се включиха 21 от присъстващите поети. Пространно академично слово за личността и творчеството на Любомир Левчев произнесе проф. д-р Кристина Николовска – с висока оценка за новаторската му поезия и за философските послания, вградени в нея. Авторска интерпретация на стиховете на Любомир Левчев прозвуча в изпълнение на Георги Георгиев-Антика. Бяха припомнени моменти от удостояването на Л. Левчев със Златния венец на Стружките вечери на поезията – за влиянието на нашия поет върху македонската общественост говори поетът Николай Шопов.

И на двете прояви гостите и участниците бяха приветствани от директора на КИЦ на РС Македония д-р Сашко Насев.

На 13 май групата на гостуващите поети заедно с техни български колеги бяха на гости на поета Атанас Капралов – директор на Националния литературен музей, който ги прие в реновираната сграда на къща-музей „Христо Смирненски” в София и им разказа за нашия голям поет, акцентирайки на непреходното му творчество и на усилията да се обнови къщата и да се съхранят ценните предмети, даващи информация за живота му.

В различните прояви на този тридневен българо-македонски форум се включиха: от България – Атанас Капралов, Боян Ангелов, Димитър Милов, Димитър Христов, Евгени Велев, Иван Гранитски, Иван Есенски, Мая Панайотова, Надя Попова, Наталия Недялкова, Николай Шопов, Петър Андасаров, Роза Боянова; от РС Македония –  Бранко Цветкоски, Владимир Мартиновски, Владимир Цветкоски, Виолета Танчева-Златева, Димитар Башевски, Зоран Пейковски, Йовеца Тасевски-Етерниян, Кристина Николовска, Лидия Капушевска-Дракулевска, Лидия Размоска-Тримовска, Марина Мияковска.

 

                                                                                   Анжела Димчева

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ЛЮДМИЛА АНДРОВСКА /РАЗКАЗ
Next post ДОБРИН ДОБРЕВ – ФИНИОТИС /БИОГРАФИЯ + СТИХОВЕ