ЧЕСТВАНЕ НА 75 г. ОТ РОЖДЕНИЕТО НА БИСЕР КИРОВ

 

На 4 септември се навършиха 75 години от рождението на Бисер Киров.

По този повод Фондация „Устойчиво развитие за България“ издаде автобиографичната му книга  „Благодарствена песен“.

Над 200 души приятели, колеги, почитатели на Бисер Киров присъстваха на презентацията на книгата на 4 септември 2017 г. в Мраморната зала на Руския културно-информационен център. Сред гостите бяха представители на дипломатически мисии, на държавни институции, на обществени организации, на творчески съюзи, интелектуалци.

Тържеството откри г-н Павел Журавльов – ръководител на Представителството на Россотрудничество в България, съорганизатор на проявата. Г-н Алексей Новоселов – съветник по културата в посолството на Руската Федерация поздрави участниците и семейството на Бисер Киров от името на Н. Пр. Анатолий Макаров – извънреден и пълномощен посланик на Руската Федерация и благодари на издателя на книгата Фондация „Устойчиво развитие за България“ и на нейния председател г-жа Станка Шопова.

Книгата  – изповед на автора, представиха: Тодор Коруев – редактор на книгата, Боян Ангелов председател на СБП, който връчи на съпругата на Бисер Киров плакет посмъртно за приноса му към българската словесност и към българското песенно изкуство, Лъчезар Еленков – поет, публицист, припомни богатата творческа биография и стотиците международни награди на твореца. Олег Опрев близък приятел на Бисер говори за сътрудничеството им в Германия и в световното младежко движение, изтъкна и участията на Бисер Киров в Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“.

Н. Пр. Педро Пабло Сан Хорхе – извънреден и пълномощен посланик на Република Куба изтъкна заслугите на Бисер Киров за дружбата между  България и Куба.

Иван Налбантов прочете откъси от книгата. За своя колега и близък приятел песен посветиха Михаил Белчев, Веселин Маринов, Йорданка Христова. Светлана Савицкая от Русия сподели спомени за сътрудничеството на нейната фондация „Златното перо на Русия“ с Бисер Киров. Наталия Барабанщикова от Молдова, художествен ръководител на Международния фестивал „Заедно в 21 век“ запозна аудиторията с резултатите от Първия международен конкурс „Бисер Киров“, учреден от Фондация „Устойчиво развитие за България“. От родния край  на Бисер Киров – Детско-юношеският гайдарски състав „Апостол Кисьов“ от Смолян изпълни красиви родопски песни.

Огласени бяха получените телеграми от руски и български организации и творци до участниците и до издателя на книгата: г-н Бойко Коцев – извънреден и пълномощен посланик на Република България в Руската Федерация, г-н Андрей Батурин – Председател на Евроазийския съюз на композиторите и музикалните дейци, г-н Бедрос и Филип Киркорови – Народни артисти на Руската Федерация, от Генадий Зюганов – председател на КПРФ, от г-н Сергей Левченко – Губернатор на Иркутска област, от Организициония комитет на международния фестивал „Красная гвоздика 2017“  Русия с председател, героя на труда на Русия, депутат от Държавната дума на Руската Федерация, народния артист на Руската Федерация г-н Йосиф Кобзон и още 25 поздравления.

Бе оповестено, че по предложение на Преседателя на Фондация „Устойчиво развитие за България“ г-жа Станка Шопова, Организационият комитет на Международния фестивал „Красная гвоздика 2017“,  който ще се проведе от 18 – 24.09.2017 година в Русия е взел решение да учреди ежегодна международна награда на името на заслужилия артист на Руската Федерация Бисер Киров „За принос в развитието и популяризираното на Руската песен в света“. Наградата ще бъде връчена на Гала – концерта на фестивала. По време на фестивала ще бъде проведена и вечер-концерт  в памет на Бисер Киров.

Бисер Киров и днес ни вдъхновява да продължим делото му за развитие на дружбата и сътрудничеството между народите, за поддържане на мира, разбирателството, взаимопомощта и свободата.

 

IMG_8787 IMG_8800 IMG_8803 IMG_8849 IMG_8749 1

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ПТИЦА ЛИ Е КАТО ПТИЦА
Next post ТРЪГВАТ НАЦИОНАЛНИТЕ КУЛТУРНИ ПРАЗНИЦИ „АЛБЕНА 2017“