ЦВЕТЯ И СТИХОВЕ ЗА 110-ГОДИШНИНАТА НА НИКОЛА ВАПЦАРОВ

Нито леденият дъжд, който беше превърнал настилките в София в пързалки, нито хапещият студ попречиха на събралите се на 7 декември т.г.  в 9 часа в градинката зад Националната художествена галерия да поднесат венци и цветя пред скулптурата на поета антифашист Никола Вапцаров в чест на навършващите  се 110 години от рождението му. Венец поднесе и президентът Румен Радев, а гвардейци отдадоха чест, заставайки до паметника, изваян навремето от скулптора Николай Владов-Шмиргела (1911-1999 г.) и известна като „Работникът поет”.

Президентът Румен Радев поздрави специално племенницата на поета – режисьорката Мая Вапцарова, която произнесе вълнуващи думи за своя безсмъртен чичо край неговия скулптурен образ. Държавният глава, който е патрон на юбилейните прояви в памет на Вапцаров, разговаря също така с председателя на Съюза на българските писатели Боян Ангелов, с поети, журналисти и общественици, събрали се на честването.

Венец поднесоха също председателят Градския съвет на БСП в София Калоян Паргов и председателят на Градския съвет на Българския антифашистки съюз Борис Цветков. Съорганизатори на серията от събития и прояви, посветени на 110-годишнината на Вапцаров, са Съюзът на българските писатели, Съюзът на българските журналисти, Фондация „Вапцарова вяра” и Националният дворец на културата.

Водещ на възпоменанието край скулптурата на поета бе председателят на СБП Боян Ангелов. Там бе и председателката на СБЖ Снежана Тодорова, която също поднесе цветя и се изказа, изразявайки преклонение към творчеството и човешкия подвиг на Вапцаров. Емоционално се включи поетът Лъчезар Еленков, главен редактор на вестник „Моята вяра”, представяйки юбилейното му издание, посветено на 110-годишнината на Вапцаров. Лъчезар Еленков току-що издаде и новата си поетична книга „Птицата удариха в сърцето. Свободна поема за Никола Вапцаров”, която преплита поезия и притчи в почит към автора на „Песен за човека”. С вдъхновени слова за Вапцаров и със свои стихове във възпоменанието участваха също поетите Елка Няголова, Геогри Константинов, Ивайло Диманов, Димитър Христов, Иван Есенски, издателят Иван Гранитски, директорката на къщата-музей „Никола Вапцаров” Катя Зографова и други. Сред журналистите, почели възпоменанието, беше и Велислава Дърева.

Юбилейният ден на Вапцаров продължи със среща с чуждестранни издатели, критици и преводачи на Никола Вапцаров в клуб „Журналист” на СБЖ. Следобед в къщата-музей „Никола Вапцаров” бе открита изложба с оригинали и фотодокументи под надслова „Чака ме светът“. Там също така бяха четени Вапцарови стихове, преведени на различни езици.

Вечерта в зала 7 на НДК се състоя концерт по случай 110-та годишнината от рождението на поета антифашист. Водеща на литературно-музикалната програма бе Мая Вапцарова. С емоционални, силни думи за литературното дело и саможертвата на Никола Вапцаров към многобройната публика се обърнаха Иван Гранитски,  издател, литературен критик, публицист и поет, както и председателят на СБП  поетът Боян Ангелов и председателят на СБЖ Снежана Тодорова. Звучаха Вапцарови стихове, изпълнени на живо от Йорданка Кузманова и Симеон Владов, а гласовете на големите актьори Борис Арабов, Любомир Кабакчиев и Васил Михайлов озвучиха документалните филми с режисьор Мая Вапцарова, представени чрез мултимедия. Присъстващите се насладиха и на великолепните музикални изпълнения, поднесени от ансамбъл „Светоглас”, Йорданка Христова и детска вокална група „Пим-пам”, като по-голяма част от тях бяха по стихове на Н. Вапцаров  и „Хайдушки копнения” на П. К. Яворов.

По материали на Къдринка Къдринова и соб. инф.

Сн. Николай Белалов

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Вестник „Словото днес“, бр. 37, 2019
Next post ПОЧИНА ВЛАДО МИНКОВ