ХVІ НАЦИОНАЛНИ ПРАЗНИЦИ НА ИЗКУСТВАТА „АЛБЕНА”

От 15 до 21 септември в редица градове на Североизточна България се проведоха ХVІ празници на изкуствата „Албена”, организирани от издателство „Захарий Стоянов”, Курортния комплекс „Албена” и общините Разград, Шумен, Каспичан, Смядово, Каварна, Генерал Тошево, Варна.

За разлика от други подобни празници, те не са прегледи на авторски постижения, а разговори по обществено-политически или чисто човешки проблеми с хората предимно от по-малките градове и села на този регион. И тази година в разговорите участваха видни писатели и учени като проф. Симеон Янев, Панко Анчев и Стоян Райчевски, поетите Боян Ангелов, председател на СБП, Пламен Панчев и Петър Андасаров, и белетристът и публицист Любомир Котев. Водач на групата бе критикът, поетът и публицистът Иван Гранитски – директор на издателство „Захарий Стоянов”.

Основната тема, която бе дискутирана през тази година бе как да се спрат настъплението на антибългаризма, упадъка на духовността и пораженията върху националното съзнание у българите. Разнообразна бе аудиторията на тези срещи. В община Генерал Тошево и в Кардам – ученици, в Шумен – студенти, преподаватели и граждани, в Разград – творци, в Смядово – работници и служители, в Каварна – дейци на културата и общественици, във Варна – читатели на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков”.

Навсякъде бе изразявана тревогата от засилващите се опити да се разруши националната памет и се обезценят националните ценности и личностите, допринесли за нашето въздигане. Под благовидната форма на „европеизиране” и приобщаване към „Европа” младите хора се отчуждават съзнателно от историята ни, като се обезличават великите ни имена и се поставя под съмнение тяхното дело и подвизите им.

Навсякъде аудиторията одобряваше тезите на участниците, допълваше ги и споделяше много тревожни примери на подобни явления. Участващите в срещите приветстваха творците за тяхната гражданска смелост и решителност да се противопоставят на дейността на фондации като „Америка за България” и „Отворено общество”, насочена преди всичко към обезбългаряване на нацията и културата. Много често хората с болка споделят, че са заливани от нечиста пропаганда, която им втълпява, че единствените днес творци са постмодернистите, показвани по телевизиите, награждавани с награди и стипендии от въпросните фондации и правителството заради противобългарския им дух и ролята им на проводници на чужди интереси. А сега виждат, че истината не е убита. Затова горещо благодаряха на гостуващите писатели и учени.

Участниците в Празниците на изкуствата „Албена” бяха приети от кмета на община Генерал Тошево Валентин Димитров, от главния секретар на община Каварна Дарина Колишева, от зам. кмета на община Смядово Иван Кюркчиев, зам. кмета н община Варна Коста Базитов и от директора на дирекция „Култура” на община Разград Виолета Антонова.

В срещите с читателите и в рециталите участваха и автори, живеещи в селища от Североизточна България. Председателят на СБП Боян Ангелов и пътуващата група писатели имаха срещи с местни литературни творци във Варна, Шумен и Разград, целта на които бе укрепването на писателските дружества.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post КУЛТУРЕН КАЛЕНДАР НА СБП 10.2017
Next post ДЕМИР ДЕМИРЕВ ИЛИ ЕДИН ЖИВОТ В ЖАЖДА ЗА ЖАР