ФЕСТИВАЛ НА РУСКАТА ПЕСЕН „АЛЬОША”

На 12 и 13 октомври т.г., в киносалона на ул. „Позитано“ №20,  се проведоха  Двадесети фестивал на патриотичната и антифашистката песен „Сребърни чучулиги” и Седемнадесети фестивал на руската песен „Альоша”. Фестивалите са с дългогодишна традиция и през изминалите години в тях участваха повече от 10 000 изпълнители – хорови  състави, певчески групи, индивидуални изпълнители от всички краища на България.

Организатори на двата фестивала са: Българският антифашистки съюз, Фондация „Устойчиво развитие за България”, Съюзът на ветераните от войните на България, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД, Национално движение Русофили, Сдружение на приятелите на Русия „Ал. Невски“, Синдикатът на българските учители, Вестник „Нова зора“, Международна фондация „Георги Димитров”, Федерация „Съюз на съотечествениците“, Представителството на Россътрудничество в България – Руски културно-информационен център и МКДЦ „Дом на Москва в София“. Медиен партньор БСТВ.

Съпредседатели на Общонационалния организационен комитет на фестивалите са Станка Шопова председател на Фондация „Устойчиво развитие за България” и Симеон Игнатов председател на Български антифашистки съюз.

Фестивалите откри г-н Любомир Коларов председател на Софийското сдружение на приятелите на Русия „Александър Невски”, член на Общонационалния организационен комитет и изпълнителен директор на Българска свободна телевизия . Той връчи награда по повод 20-годишнината на фестивала на патриотичната и антифашистка песен „Сребърни чучулиги”. Наградата получи Симеон Игнатов един от основателите на фестивала.

Поетът и публицист Лозан Такев поздрави юбилярите със  специално написано стихотворение.

Вяра Емилова секретар на НС на БСП поздрави участниците от името на г-жа Корнелия Нинова председател на НС на БСП, председател на ПГ „БСП за България”.

В приветственото си слово Калоян Паргов председател на ГС на БСП даде висока оценка на фестивалите.

Алексей Новосьолов съветник по културните въпроси в посолството на Руската Федерация приветства участниците и организаторите от името на Н.Пр. Анатолий Макаров извънреден и пълномощен посланик на Русия, в което се изтъква, че подобни музикални форуми нагледно свидетелстват за тесните исторически, културни и духовни връзки между нашите народи.

Приветствие поднесе Олга Широкова и.д. ръководител на представителството на Россътрудничество в България и директор на Руския културно-информационен център.

Официални гости бяха и Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан извънреден и пълномощен посланик на Република Куба,  Константин Воробьов втори секретар в посолството на Република Казахстан.

На тържественото откриване на фестивалите присъстваха представители на обществени организации, на военно-патриотични съюзи, ярки творци: доц. д-р Иван Сечанов – председател на Съюза на ветераните от войните на България, Игор Завялов председател на Съюза на ветераните от Великата отечествена война към Съюза на руските съотечественици в България, Снежана Тодорова председател на Координационния съвет „България – Русия” и председател на СБЖ, проф. Орлин Загоров – почетен гост на фестивалите, Боряна Илиева, Владимир Чучуев, Борис Цветков и други представители на организациите съорганизатори. Огласени бяха поздравления от Отечествения съюз и други организации. Приветствие от името на Боян Ангелов председател на Съюза на българските писатели прочете поетът Петър Андасаров. В него се подчертава, че фестивалите се утвърдиха освен като изява на несъмнени таланти и с обич към красотите на Отечеството и към героичната история на народа ни; със своя слънчев хуманизъм и преклонение пред подвига на руските воини-освободители.

Актрисата и певица Грета Ганчева взриви публиката с изпълнението си и пя заедно с всички гости, дипломати, общественици и участници във фестивалите.

Музикален поздрав отправи и бардът Милен Тотев член на БАС и СОСЗР.

В двата фестивала се представиха творчески състави и индивидуални изпълнители от София, Пловдив, Бургас, Русе, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Кърджали, Горна Оряховица,  Попово, Лом,  Севлиево, Червен бряг, Белово, Черноморец, Перник и др.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Вестник „Словото днес“, бр. 30, 2019
Next post ЧРД, ДЖЕКИ!