ТРОЯН ЗА ПЪРВИ ПЪТ ВРЪЧВА НАЦИОНАЛНАТА ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА „НИКОЛАЙ ПЕТЕВ“

 

На Празника на град Троян – Петковден, кметът Донка Михайлова  връчи първата Национална литературна награда „Николай Петев“.

Тя е учредена с Решение на Общински съвет – Троян, през 2015 г., със съдействието на Съюза на българските писатели. Основна цел на наградата е да стимулира автори на произведения в най-добрите традиции на българската литературна критика и есеистика. Наградата се връчва за цялостно творчество.

На свое заседание Комисията определи литературния критик Георги  Н. Николов да бъде първият носител на наградата. Връчването й ще се редува с присъждането на друго отличие – наградата на името на Ламар. Творците Ламар (Лалю Маринов) и Николай Петев са знакови фигури в българската литература, свързали трайно живота и творчеството си с Троянския край, а учредените награди, носещи техните имена са жест към паметта им и техния талант.

Като носител на наградата „Николай Петев“,   Николов получи почетна грамота от Съюза на българските писатели и парична награда, подсигурена от Община Троян. Официалното връчване на наградата се състоя на 14 октомври 2016 г. на централния площад пред сградата на Общината пред многобройна публика – жителите на балканския град,   след церемонията за тържествено издигане на знамето на Троян. Първият лаурет на новото отличие за критика произнесе кратко слово. Да подкрепят своя колега и да почетат паметта на покойния председател на СБП, приятеля и съмишленика Николай Петев, бяха пристигнали група български писатели, сред които Елка Няголова, Благовеста Касабова, Весела Люцканова, Георги Ралчев, Надя Попова, както и вдовицата на Н. Петев изкуствоведката Теодора Илиева-Петева. Към тях се присъединиха и творците от Троян Илия Ганчев  (председател на троянското писателско дружество), Лина Борджиева, Харалан Недев, Дачо Господинов.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post НАГРАДАТА ЗА ДЕТСКА ЛИТЕРАТУРА „КАЛИНА МАЛИНА”
Next post ЕДНА КНИГА, ИЗПЪЛНЕНА С ЛЪЖИ И СЛОВЕСЕН ТЕРОР