ТРОЙНА ПОЕТИЧНА ПРЕМИЕРА В БАН

ТРОЙНА ПОЕТИЧНА ПРЕМИЕРА В БАН СЪБРА МНОГОБРОЙНА ПУБЛИКА

 

Иван Гранитски представи „Стрелата на времето“, Боян Ангелов: „В сянката на хоругвите”, а Димитър Христов: „Хармония”

 

 В поздравителен адрес от Фандъкова се казва: „Това събитие говори красноречиво за творческа толерантност, взаимно уважение и признание, което е добър пример за начинаещи писатели у нас. За Столична община развитието на съвремена българска култура е акцент.“

 

Трима утвърдени български автори – Иван Гранитски, Боян Ангелов и Димитър Христов – влязоха в ролята на тримата тенори (многогласието на поезията!), представяйки своите нови стихосбирки на обща премиера в Големия салон на БАН.

Събитието привлече на 7 декември 2017 г. многобройна публика – учени, представители на политиката и културата, любители на поезията, почитатели на тримата автори.

В поздравителен адрес, изпратен от Йорданка Фандъкова – кмет на София, се казва: „Това събитие, на което вие тримата – изтъкнати съвременни автори, представяте заедно своите произведения, говори красноречиво за творческа толерантност, взаимно уважение и признание, което е добър пример за начинаещи писатели у нас.

За Столична община развитието на съвремената българска култура, подкрепата за родните писатели и повишаването на интереса като цяло към литературата е един от акцентите в културната ни политика.

Чрез Столична програма „Култура” ежегодно покрепяме издателската дейност, оперативната критика, културната  периодиката и превода. Създадохме традицията закупени от нас стойностни заглавия да бъдат подарявани в училища, библиотеки и на българските общности в чужбина. Пожелавам успех на вашите авторски произведения при срещите с читателите, както и нови вдъхновения за творчество. А това, че тази премиера става в прочутия салон на БАН, е гаранция за успех!”

Този необичаен спектакъл беше организиран от БАН, Съюза на българските писатели и издателство „Захарий Стоянов”, с чието лого са излезли трите книги: „В сянката на хоругвите” от Боян Ангелов, „Хармония” от Димитър Христов и „Стрелата на времето” от Иван Гранитски.

Слово за традициите и новаторството в съвременната словестност произнесе литературният изследовател Панко Анчев.

„Стрелата на времето” е книга за началото и края. Но може да види вечността и безкрая само този, който има вяра, ум, разум, съвест и способност да преодолява преходното. В този поетичен калейдоскоп Иван Гранитски демонстрира виртуозна образност, с препратки към знакови творби в нашата живопис и литература.

Димитър Христов не случайно е избрал заглавието „Хармония”, защото поетът-бард не се уморява да търси хармонията в действителността и в човешките отношения. Любовта тук е вечно изплъзващо се видение.

„В сянката на хоругвите” на Боян Ангелов е една проекция на тръпнещата поетова душа, дълбоко ранена от парадоксалната действителност, в която жестокостта и неверието властват.

Музикалното надграждане на поезията винаги добавя онзи необходим артистичен дух, който въодушевява.

Вечерта беше украсена с импровизациите и авторските пиеси на проф. Стефан Драгостинов.

 

 

 

Автор: Анжела Димчева

 

1

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ТЪЖНА ВЕСТ
Next post СРЕЩА НА БЪЛГАРСКИ ОБЩЕСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ С ВЛАДИМИР ПОЗДНЯКОВ