ТЕМА ЗА РАЗМИСЪЛ

Павлина Павлова

 

 

При последното ОС на СБП за пореден път лъснаха недомислици от Устава, свързани с избора на ръководни органи. През годините тези членове и алинеи неведнъж бяха критикувани, но и до днес не са предприети стъпки за корекцията им – най-малкото, за да не се харчат хиляди левове за провеждане на няколко ОС, докато се изберат членове на УС и КРК.

Какво да се направи?

Първо: да се промени връзката от регистрацията сутринта и реалната членска маса при следобедното гласуване. Защото много колеги, които идват с командировки от страната, се регистрират сутринта, ала по обяд си вземат сандвича и си заминават без да са гласували. Така изборните резултати се изкривяват. Защото когато 40-50 човека се водят за „присъстващи“, а ги няма, тогава крайният резултат 50+1 е трудно достижим. Предложение: Да се изплащат командировъчните едва след приключване на гласуването.

Второ: Да се проведе ОС за промяна на Устава на СБП. Нека изборът не бъде 50+1, а класацията на номинираните да става според броя на гласувалите за тях. Грехота е да се харчат толкова пари залудо, вместо с тях да бъдат подпомогнати закъсали колеги или да се финансира издаването на книга.

Трето: Смятам, че е редно Председателят да има право да предложи за членове на УС хора, с които той би искал да работи, а след него да се правят допълващи предложения. Не може ние да му налагаме екип, а после да се сърдим, когато този екип не се сработва с него.

Четвърто: Казвала съм и ще го повторя: членството в УС не е получаване на благородническа титла. Нека в новия УС да влязат хора, които са заредени с нови идеи, с желание да свършат нещо полезно за всички. Докога ще предлагаме тежко болни, глухи и в невъзможност да отговорят на високите изисквания на съвремието колеги, които после редовно ще отсъстват от съвещанията и ще бъдат пречка за вземане на разумни решения. Аз, например, съм против гласуването по телефона, което е честа практика.

Пето: На ОС на СБП да бъдат избирани членовете ни в УС на „София Прес“. Време е всичко, свързано с работата на Съюза, да стане прозрачно, за да няма съмнение в тъмни сделки и корупция. Не може едни и същи хора да са членове там по няколко мандата, особено след като са доказали, че не защитават нашите интереси.

Ще се радвам, ако и други колеги вземат отношение по повдигнатите въпроси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post АВТОГРАФИ НА КОЛЕДНИЯ ПАНАИР НА КНИГАТА В НДК
Next post Вестник „ЛИО“, бр. 4, 2016