ТВОРЧЕСКИ СРЕЩИ НА БОЯН АНГЕЛОВ В САНДАНСКИ

Мария МАРИНОВА

 

14 февруари, 2024 година! Празник на любовта и виното! По този повод, по покана на Читалище „Отец Паисий1919“ и Литературно-творчески клуб „Н.Вапцаров“ с ръководител Мария Маринова, в град Сандански гостува писателят и председател на Съюза на българските писатели – Боян Ангелов. Най-напред поетът посети  8“а“ клас в Земеделска Професионална Гимназия „Кл. Тимирязев“. Срещата бе организирана от преподавателките Гинка Дзимбова и Ася Бакърджиева. С голям интерес учениците изслушаха разказа на поета за детството му в неговия  роден град Панагюрище, както и  стихове от него за любовта,  след  което Стефани, Ивет и Симона  го изненадаха със свои  авторски творби  на тази тема. Поетът  Добрин Добрев-Финиотис, придружаващ Боян Ангелов, отправи покана към класа да посети  новооткрития дом „Дора Габе“ в София и им разказа интересни моменти от живота на голямата поетеса. Гостите бяха поздравени от директора на училището Емил Терзийски, който по стар обичай им подари по бутилка вино.

Празникът  продължи вечерта, в Художествената галерия, която е разположена в  Дома на културата. Там поетите бяха очаквани от по-възрастните любители на любовната лирика. Мариана Щуркова, Красимир Длагонски и водещата на срещата – Елена Стоянова поднесоха на присъстващите  рецитал от новата книга на Боян Ангелов „Отново да ме обикнеш“. Мария Маринова направи кратко представяне, а чудесната публика го отрупа с безброй въпроси и изказвания. Стана дума и за чистотата на българския език, за необходимостта да  ценим и пазим от изчезване и забрава творчеството и имената на нашите класици, за нуждата  от духовна красота, която да ни обединява. А Добрин Добрев – Финиотис, освен, че чете свои стихове, повдигна настроението в залата с изпълнение на песен от репертоара на Илия Аргиров.

Накрая, заместник кметът „Социални и хуманитарни дейности“ Павлина Караджова, приветства гостите от името на Общината с поканата отново да гостуват в този топъл, южен град  и също им подари  по бутилка вино.

Така в Сандански завърши 14 февруари – окъпан от нежни слова за любовта и виното!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post „… ПРЕДАДОХ ДУШАТА СИ НА БОГ”
Next post СЕВЛИЕВО ЧЕСТВА ПОЕТА ДИМИТЪР ВАСИН