ФЕСТИВАЛ „ЗАЕДНО В XXI ВЕК“

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

ЗА ПРОВЕЖДАНЕТО НА XV ТВОРЧЕСКА СРЕЩА И ФЕСТИВАЛ

„ЗАЕДНО В XXI ВЕК“

 

От 20 до 30 август 2020 г. Фондация „Устойчиво развитие за България“ проведе поредната XV Международна творческа среща и Фестивал „Заедно в XXI век“.  Тази година, поради ограничителните мерки, свързани с коронавируса събитието се проведе в режим он-лайн.

Фестивалът „Заедно в XXI век“ е част от проекта “Заедно в XXI век“,  който тази година отбелязва своята 20-годишнина. Освен творческия фестивал в рамките на този проект, ежегодно се провеждат Международния ученически конкурс „Заедно в XXI век“, научни, исторически, образователни и педагогически конференции и семинари, изложби, концерти, презентации, издаване на книги и много друго.

Обявяването на Творческата среща и фестивал “Заедно в XXI век“ в режим он-лайн предизвиха голямо оживление и широк отзвук сред творци от цял свят. Получиха се поздравления от изълнителния директор на Фонд “Русский мир” В.В.Кочин, от Посланика на Русия в България Н.Пр. А.А.Макаров, от Посланика на Р.Куба в България Н.Пр. Каридад Ямира Куето Милиан, от председателя на Евразийския съвет на композиторите и музикалните дейци Андрей Батурин и други изтъкнати личности.

Постъпиха заявки от повече от 300 участници от 37 страни:  България, Русия, Армения, Украйна, Молдова, Беларус, Грузия, Азербайджан, Хърватска, Китай, Германия, Гърция, Турция, Чехия, Полша, Франция, Италия, САЩ, Куба, Израел, Индия и др.  Многобройно и разнообразно по жанрове  е участието от България – участват певчески и танцови колективи, музиканти, художници, поети, фолклорни ансамбли. Отчитайки големия интерес, високото майсторство на участниците, желанието да споделят своето творчество, приемането на заявки продължи до последния ден на Фестивала. Възможността за дистанционно участие в режим он-лайн дава възможност на творци от цял свят, които се стремят към мир, дружба, сътворчество и международен културен обмен да участват в това ярко миротворческо събитие.

В Програмата на Фестивала бяха представени със самостоятелни концери страните с най-много участници /България, Русия, Молдова, Украина, Грузия, Армения, Куба, Израел и др./ Осъществи се концерт – Ден на мира, дни на изкуствата от цялата планета. В рамките на фестивала се проведе и IV Международен конкурс „Бисер Киров“.

 

Предварително обявените фестивални дни от 20 до 30 август 2020 г. приключиха. Но за радост на организаторите, тази година във фестивала се включиха рекорден брой участници. Приемането на заявки за участие продължи до последния ден на Фестивала.  Организаторите продължават да изготвят тематични филми, докато не бъдат представени всички участници. Авторитетното международно жури вече работи за оценяването на представените заявки по жанрове /раздели на конкурсната програма на Фестивала «Заедно в 21 век» – хорове и вокални ансамбли; солисти-вокалисти, танцови ансамбли и солисти; инстументалисти, оркести, театрални колективи, поэти, писатели, композитори и автори на авторски песни, художници, дизайнери, майстори на смесените жанрове и др.

Фестивалът «Заедно в 21 век» доказа обединяващата сила на идеите и стремежите на творци от цялата Планета за мир, творческо развитие и приятелство.

 

Фестивалната програма е качена на канала на Фестивала в YоuTube:  https://www.youtube.com/channel/UCWqoCS7hIQI9K0H5fLvlU9A

и на https://www.facebook.com/vmestevxxiveke

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ПРОГРЕСИВА ГЕОМЕТРИКУС /Биография + творби
Next post 140 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЙОРДАН ЙОВКОВ