ТВОРЧЕСКА ВЕЧЕР НА ЙОРДАН КОЛЕВ

През последните няколко години в писателското съсловие се вклини безапелационно едно ново име – инж. Йордан Колев, пилот, който вече е автор на 4 книги: „От Рио до Кейптаун“, „Кацането“ и поредицата „Хилядолетната битка“, включваща романите „Лабиринт“ и „Пазителят и Кобрата“. От 2022 г. авторът е член на Съюза на българските писатели и винаги в изявите си подчертава решаващата роля на акад. Владимир Зарев за превъплъщението му като белетрист.
За да фокусира вниманието на публиката върху неговото нестандартно присъствие в жанра на трилъра, СБП съвместно с издателство „Книгомания“ организира на 12 юни 2023 г. негова творческа вечер. Събитието се състоя в галерия-книжарница „София-прес“ и беше уважено от управителите на няколко издателства: Веселин Тодоров („Сиела“), Иван Гранитски („Захарий Стоянов“), Маргарита Щайн („Антеа Верлаг“ – Берлин), от десетки писатели и читатели.
Подробно за книгите и стила на Йордан Колев говориха Боян Ангелов – председател на СБП, Петър Андасаров – поет и есеист, Анжела Димчева – журналист и литературен критик.
В експозето си Боян Ангелов подчерта: „Йордан Колев изпълнява една от най-мъжествените професии – завършил е Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия, дълги години работи в гражданската авиация. За него въздухът, земята и водата са едно цяло – казвам това, защото първата му книга „От Рио до Кейптаун“ разказва за приключенията му по време на единствената околосветска ветроходна регата за аматьори. В романа „Кацането“ (действието е ситуирано над Рим) авторът преплита съдбите на пътници и екипаж в аварирал самолет, изграждайки сюжета чрез психологически анализ на различните персонажи…“. Боян Ангелов направи препратка към „Летище“ на Артър Хейли и пожела на автора книгите му да се преведат на чужди езици и да достигнат до световната читателска публика.
Петър Андасаров подчерта, че биографията на автора е пребогата и нестандартна: „Той е изпълнявал полети на пет континента, работил е във Виетнам и на о. Мавриций, а сега отговаря за най-важния човек в държавата – президента Румен Радев. Тези необичайни факти засилиха интереса ми. Когато прочетох „От Рио до Кейптаун“, бях очарован от едно любопитно четиво, чудесен пътепис; неговият устрем към пътуване и пространства завладяват… Чрез думите му преживявах всичко случващо се. Това е истинското майсторство на талантливия разказвач!“.
Анжела Димчева говори за поредицата „Хилядолетната битка“, като акцентира на втората част „Пазителят и Кобрата“: „Шпионският трилър се появява сравнително рядко в родното литературно пространство. Често при него се преплитат елементи от психологическия роман и криминалния наратив. Първият том „Лабиринт“ е исторически и приключенски роман, който отвежда читателя до места в Сирия, свързани със християнството, като действието се развива в два времеви пласта – в миналото и настоящето. Втората част, озаглавена „Пазителят и Кобрата“, започва в България в наше време с тривиална житейска история на връщането на главния герой Борис в родното село, но зад всяка страница прозира психологическо напрежение, породено от миналото на героя. Той се чувства следен от американското разузнаване, притиснат от някаква неизмерима тайна, крие се, полага неимоверни усилия да изчезне. Шпионската история е вградена в любовна канава, тайни от миналото, повтарящи се агресивни действия от агенти от ЦРУ, които прилагат високите технологии, за да го сломят и да го накарат да говори“.
Йордан Колев благодари на публиката с думите: „Безкрайно благодаря на акад. Зарев, който ме насърчаваше непрестанно след първите ми разкази, които той публикува през 2015 г. в сп. „Съвременник“, и така придобих смелостта да пиша. Благодаря и на Христо Мутафчиев, който ме насърчи да напиша пътеписа „От Рио да Кейптаун“. Благодаря на Боян Ангелов и на останалите членове на УС на СБП, които оцениха качествата на моите книги и ме приеха сред тях“. Йордан Колев разказа подробно как е изградил сюжетите на своите книги, като разкри, че вече е готов сценарий по романа „Кацането“. „Голямата ми мечта е да напиша роман за Димитър Списаревски, реализирал първия таран над небето на София през 1943 г.“
В премиерата се включи и пилотът Янко Стоименов, който сподели свои мисли за личността на Йордан Колев и професионалните му качества.
Фотограф Здравко Деков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ВЕНЦИ ПЕЙКОВ ПРЕДСТАВИ НОВА СТИХОСБИРКА
Next post ОБЯВА ЗА ЗАПИСВАНЕ ЗА ХИСАРЯ