ТВОРЧЕСКА ВЕЧЕР НА ВЛАДКО ПАНАЙОТОВ

На 18 юли 2022 г. в Музей-галерия „Анел” в София беше представен сборникът с разкази „Призраците на времето” с автор Владко Панайотов – учен, евродепутат, но и музикант, влюбен в саксофона. Книгата е издание на „Български писател”, а редактори са Боян Ангелов и Анжела Димчева, която водеше изисканото литературно-музикално събитие, уважено от Илияна Йотова – вицепрезидент на Р България. Присъстваха също бившите евродепутати Станимир Илчев и Ивайло Калфин, Станка Шопова – председател на Фондация „Устойчиво развитие за България”, дипломатът Христо Георгиев, над 20 писатели и академици от БАН, известни журналисти и спортисти.

Заглавието на луксозното томче с твърди корици, графично оформено от Емилия Казакова и илюстрирано от Райна Дамяни, донякъде стряска и провокира, но страниците на книгата са събрали  свят, изпълнен с  изненадващи истории и човештина.

Илияна Йотова не спести суперлативите си: „В едни славни години ние работихме заедно и прокарвахме пътя на България в ЕС. Бяхме сред първите, избрани в ЕП. В живота има хора, към които орисниците са много благосклонни. Такава орисница е докоснала нашия приятел Владко и му е дала толкова много таланти, вътрешна енергия, амбиция и интереси, събрани в едно, че човек си мисли кога ли му остава време да извърши всичко онова, което е в душата му.“

„Тази книга послужи като повод да ви събера, да ви кажа колко ви обичам и  да ви благодаря!” – каза Владко Панайотов. Очаровен, вдъхновен, той призна, че Илияна Йотова е била звездата на ЕП и нейният принос за просперитета на България е огромен. В типичния си, неегоистичен стил писателят говори повече за колегите си, отколкото за себе си.

А Станимир Илчев допълни: „Удивителни са разностранните интереси на Владко Панайотов, необичайна е неговата ерудираност, в света на словото той се справя чудесно и ни предлага книга-калейдоскоп”.

В представянето взе участие и председателят на Писателския съюз Боян Ангелов, който разказа, че приемането на Владко Панайотов в СБП е станало с препоръката на акад. Антон Дончев. За да се потопи публиката в сюжетите, поетесата Виктория Катранова прочете разказа „Малка визова история”.

В кратък анализ Анжела Димчева очерта акцентите в книгата: „Авторът ни въвежда в историите непреднамерено, той разказва от първо лице, а читателят има усещането, че всичко се развива пред очите му, защото умението да превръщаш личното преживяване в художествен факт тук е очевидно.“

Музикалният талант на писателя беше защитен в продължение на час и половина, когато „Владко Панайотов бенд” вдигна публиката на крака. Основна роля в оркестъра беше поверена на Златния саксофон в ръцете на Владко, а залата на Музей-галерия „Анел” танцуваше с “We are the World”, “Let’s Twist Again”, “Always in my mind”, “On the Road”, „Очи черные”, “Love me Tender”, „Моя страна, моя България” и др. Беше отбелязана паметта на Тончо Русев с три негови песни: „Една мечта” (написана специално за Владко Панайотов и изпълнена за първи път), „Телефонна любов” и „Огън от любов”. Сред публиката бяха дъщерята и внучката на Тончо Русев.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post БЪЛГАРСКИ ПОЕТИ В МЕЖДУНАРОДНИ ИЗДАНИЯ
Next post ИВА СПИРИДОНОВА /БИОГРАФИЯ + СТИХОВЕ