ТВОРЧЕСКА ВЕЧЕР ЗА ИВАН КАРАНОВСКИ В ЯМБОЛ

На 19 април 2022 г. в Читалнята на Регионална библиотека „Георги Раковски“, Ямбол се проведе творческа вечер, посветена на 140-годишнината от рождението на ямболския поет и журналист Иван Карановски. Тя бе организирана от община Ямбол, Регионалната библиотека и Дружеството на писателите в града. В срещата взеха участие членове на ямболското писателско дружество, учители, представители на културни институти,  общественици и почитатели на поезията.

Юлияна Донева прочете избрани стихове на ямболския творец. Литературният критик Димитър Бечев, директор на Регионална библиотека „Георги Раковски“, с кратко слово запозна участниците в срещата с многообразното творчество на писателя и неговия плодотворен ямболски период, когато създава значима част от своите стихотворения, разкази, драми и романи.

Александър Александров и Иван Барев споделиха свои мисли за интересни моменти от неговата биография и значението му за развитието на ямболската литература и култура в периода между двете световни войни.

Заключителен акцент в творческата вечер бе представянето на автограф от м. май 1944 г. и на стихотворение за Ямбол от Иван Карановски, написани собственоръчно от поета в уникалния литературен албум на неговия приятел и писател Аспарух Бирников и представени на аудиторията от сина му Георги Бирников.

Водещ на вечерта бе поетът Тенко Тенев, председател на Дружеството на ямболските писатели.

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ЖИВОТЪТ ИМА МНОГО ЛИЦА…
Next post ПРЕМИЕРА НА „ПОНЯКОГА“ – НОВА СТИХОСБИРКА ОТ БОЯН АНГЕЛОВ