С ПОГЛЕД КЪМ БЪДЕЩЕТО В ЛИТЕРАТУРАТА

Лияна ФЕРОЛИ

 

Представиха втория брой на списание „Южно утро” в Хасково

 

В деня на Събора на св. Архангел Михаил и другите небесни сили, в зала „Хасково“ се случи една истинска съборност на вдъхновението, на обединеното творческо общуване, целящо взаимопомощ и грижа за творческото израстване на младите хора.

Беше представен вторият брой на сп. „Южно утро”, дело на  Гражданско сдружение „Родопско утро”, под  формата на литературно четене на част от включените в него над 40 млади и изявени автори, Този път неговото издаване бе подкрепено от общините Хасково, Кърджали, Момчилград и Минерални бани .

Списанието отново включва широк спектър от материали – за литература, култура, минало и настояще, произведения на автори от Хасково, Кърджали, Димитровград, Момчилград,  Минерални бани и с. Караманци в няколко рубрики: „Общество”;„Поезия”; „Проза”; „Преводи”; „Нови гласове”; „Ученическо творчество”; „Духовни хоризонти”; „Памет”; „Наши гости”.

Но най-важният поглед в него  е отправен към бъдещето, към даването на трибуна за изява на най-младите творчески дарования, към  развиване на творческите стимули, които са най-прекият път към истинското познание, към възпитанието в непреходните нравствени и родолюбиви ценности, подчерта в своя литературно-критически анализ  литературният критик Благовеста Касабова.

Като редактор и рецензент на „Южно утро”, тя подчерта, че изданието ще издирва и подкрепя все повече млади таланти и че те ще бъдат в центъра на неговото полезрение. А с  творческия обмен между енергиите на младите дарования и на техните по-големи събратя по перо ще се провокират културните диалози и творческите сътрудничества.

Председателят на редакционната колегия на списанието и член на УС на Съюза на българските писатели Трендафил Василев пък препоръча, освен литературните, изданието да насърчава, популяризира и съвременните, историческите, духовните доститижения на селищата от региона. Да търси своя оптимален облик като съдържание, оформление, тематично разнобразие, да поддържа висок критерий в оценката на публикуваните материали и да слага преграда пред напористата графомания. Затова то трябва да бъде обсъждано от редколегията и с участието на широк кръг от местни дейци на литературата и културата.

Накрая от името на Наталия Ерменкова – председател на Съюза на рускоезичните писатели в България/СРПБ/ Благовеста Касабова поздрави и награди отличените в Международния конкурс на Представителството за Руско сътрудничество в България /в раздела за есе на тема „Свободата и интернет”/с почетни грамоти Анелия Крумова, Естела Москова от кърджалийското СУ „П.Р.Славейков” и Анна Георгиева от хасковската Езикова гимназия, както и Лияна Фероли със статуетка за второто й място в раздел „Литературата – средство за диппломация”. А Стойка Мариновска бе наградена с почетна грамота за активно участие и съдействие за провеждане на конкурса.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post „В  СЛЪНЦА  БЕЗБРОЙНИ  ТРЕПКА  СВОДЪТ…”
Next post П О К А Н А