„СЪДБА“ – РОМАН ЗА ЧОВЕШКОТО И АНТИЧОВЕШКОТО

Анжела ДИМЧЕВА

 

Светозар Казанджиев е сред утвърдените белетристи у нас. Новият му роман „Съдба“ (изд. „Български писател“, 2022) беше представен на 28 април 2023 г. в Културен център „Тракия“ в столицата.

Боян Ангелов водеше премиерата и сподели впечатления от автора като общественик и писател: „Нашето приятелство е от няколко десетилетия. Като културен деец той успя да съхрани традициите на Дружеството на писателите в Смолян, което е едно от най-дейните в страната. С помощта на общината и с инициативността на Светозар Казанджиев то се превърна в символ на СБП. Още едно негово достижение е фактът, че вече седем пъти Смолян е столица на българската поезия, включително и на 1 октомври 2022 г. група поети се включи в тържествата за Международния ден на поезията и музиката именно там. И няма как да е иначе, защото Родопа планина е родното място на Орфей – певецът на всички времена… Светозар Казанджиев възстанови и Националната литературна награда „Николай Хайтов“. Освен обществена личност той е изключително талантлив писател. В романа „Съдба“ като в огледало, като в един бистър извор се разкрива съдбата на България в нейните най-драматични отблясъци…“.

За книгата подробно говори Пенка Чернева, която е автор на предговора в обемния том от 600 стр.: „Откакто прочетох романа „Съдба“, не спирам да тъгувам за Султан Татаров. Не е вярно, че няма незаменими хора. Ако умре човек като Султан, отваря се пропаст, която никой не може да запълни. Опитвам се да си представя Медино без него. Ще бъде тихо, много тихо. Ще бъде бледно и бедно. Ще бъде равнодушно и бездушно… Как е възможно да има подобна на Султановата човешка съдба? И възможно ли е изобщо? Оказва се, че е възможно, защото става дума за един корав български род, за едно изпепелявано и възкръсвало село, за една мъдра и скръбна планина. За Родопа! Става дума за България! И Султан Татаров като някогашното Медино възкръсва от фронта и се връща жив погребан от любима жена и близки хора. Нежелан, неудобен, нечакан. Постоянно смятан за контра на новото, а всъщност несъгласен с някои грешни стъпки, с които това ново си пробива път в живота на планинците…“

Прозвучаха развълнувани думи и оценки на възхищение от Мария Петкова – дългогодишен председател на Съюза на преводачите, от Здравка Евтимова и от Пенчо Чернаев. Мария Петкова прочете поздравителен адрес от доайена на родопските писатели Владимир Арденски, който прави препратки между романа „Съдба” и „История славянобългарска”.

Белетристичното майсторство на писателя се проявява в автентичното и въздействащо изобразяване на противоречивите ситуации, сложните психологически образи, историческите събития, които бележат Родопа планина с печата на изстрадана земя…

 

За автора:

Светозар Казанджиев е автор на книгите „Сълза от Сухото дере“, „Да убиеш динозавър“, „Десет разказа за любовта и един против нея“, „Стъпки върху жарава“, „Валя Балканска. Глас от вечността“, „Последната изповед на Апостола“, „Непознатият Китай“, „Милост“ (разкази). Както и на албуми за Смолянско и сценарии за филми, концерти и спектакли. Две негови книги: „Земя, погалена от Бог“ и „Последната изповед на Апостола“ са наградени с национални награди.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post  „ВМЕСТО ОГЛЕДАЛО“
Next post ЛИТЕРАТУРЕН  КАЛЕНДАР НА СБП, МАЙ 2023