СТОЛИЧНА БИБЛИОТЕКА РАЗДАДЕ ГОДИШНИТЕ СИ НАГРАДИ

Писател на годината & Читател на годината – 2023

 

На 22 януари 2024 г. Столична библиотека връчи Годишните си награди.

В церемонията участваха видни писатели и общественици. Събитието се водеше от Стефан А. Щерев – водещ на предаването „100 % будни“ по БНТ. В началото Тома Биков – председател на Комисията по култура и медии в Народното събрание, говори за приоритетите, които би трябвало да залегнат в бъдещата работа на Парламента, особено що се отнася до държавната подкрепа за културата, която не бива да бъде оставяна на пазарен принцип. По покана на Юлия Цинзова – директор на Столична библиотека, двете Специални награди на директора бяха връчени от Боян Ангелов – председател на СБП. Той награди белетриста Владимир Зарев и поета Георги Константинов. В словото си Боян Ангелов отбеляза: „За мен е особена чест, че имам възможност в сградата на Столична библиотека да връча грамоти на двама писатели, които са ми особено скъпи.“ Георги Константинов благодари на Юлия Цинзова, че през последните 10 години всички негови премиери са се състояли в залите на Столична библиотека. Владимир Зарев обяви, че е успял точно днес да спаси сп. „Съвременник“ и то ще продължи да излиза.

Тазгодишното издание на „Годишни награди 2023“ включваше категориите: Читател на годината, Писател на годината, Поет на годината, Най-четен автор на научна и научнопопулярна литература, Най-четен автор на детска литература и медии, популяризирали дейността на библиотеката.

Изборът на най-четените съвременни български автори се прави от читателската аудитория на Столична библиотека въз основа на статистика от електронния каталог.

В Категория „Медии“ – за оригинално представяне на книжовното наследство, дигиталните ресурси и културните събития на Столична библиотека бяха отличени: Българска телеграфна агенция, bТV – НОВИНИТЕ, Сутрешният блок „Здравей, България“ на NOVA, Сутрешното ток шоу на БНТ „100% будни“, Предаването „Закуска на тревата“ на програма „Хоризонт“, БНР, Журналистката Яна Спиридонова (радио „София“)

Днес читателската аудитория на най-старата културна институция на София и най-голямата публична библиотека в България наброява 91 хиляди читатели (с 10 хил. повече от 2022). От активната читателска публика над 60% са млади хора до 28 години. Читателите на библиотеката през м.г. са се увеличили с нови 21 хиляди (с 3 хил. повече от 2022). Заетите от софиянци книги за дома са вече 630 хиляди ( с 100 хил. повече от 2022), а посещенията дневно са близо 1500. За деветгодишната история на Годишните награди на Столична библиотека читателската аудитория на библиотеката се е увеличила над 3 пъти, а заетите книги – повече от 2 пъти. През новата 2024 г. Столична библиотека очаква своя сто хиляден читател.

През 2023 г. Столична библиотека предложи на читателите си близо 22 хил. нови томове книги, като 25% от тях са на български класици и съвременни наши автори. И през 2023 г. в тренда остава търсенето на съвременна българска художествена литература, на издания по история, философия и политика, приложна психология, книги за самопознание, здравословен начин на живот, екология, пътешествия и туризъм. С голяма популярност сред читателите на Столична библиотека се ползват и мемоарните издания, биографиите и автобиографиите на наши видни обществени личности и известни творци. Неизменен остава интересът на читателската аудитория към родната литературна класика – култовите творби на големите български поети и писатели винаги се четат от читатели от различни поколения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ГЕОРГИ ДРАМБОЗОВ /СТИХОТВОРЕНИЯ
Next post БЕ ОТБЕЛЯЗАНА ГОДИШНИНА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА НЕШО БОНЧЕВ