СТОЛИЧАНИ ПОЧЕТОХА ВАЗОВ

 Анжела ДИМЧЕВА

 

Навършиха се 100 години от кончината на Патриарха на българската литература Иван Вазов. На 22 септември десетки столичани и гости на София се поклониха на неговия гроб, намиращ се в градинката зад храма „Св. София”. Поклонението беше организирано от Националния литературен музей, а участие взеха директорът на музея Атанас Капралов, писателката Здравка Евтимова – председател на Българския П.Е.Н.-център, и актьорът Георги Златарев, изпълнил знаковите творби на Вазов „Българският език” и „Моите песни”.

В словото си Атанас Капралов отбеляза: „Ако Христо Ботев е един от върховете в поезията ни, Яворов е друг връх в литературата ни, а Йордан Йовков е връх в белетристиката ни, то Вазов е и планината, и върхът, и равнината, и реката. Той е всички български върхове, той е България. Няма друг автор, който да е бил обявен за народен поет. Вазов се е слял със сърцето на България. Той е необходим и днес, и утре. Трябва да се чете такъв, такъвто е, а не да се осъвременява. Вазов е изконният български дух, творчеството му е база на всичко, което по-късно се ражда в културата ни”.

От своя страна, Здравка Евтимова призова: „Иван Вазов е България и България е Иван Вазов. Всеки един от нас, независимо къде се намира, носи в сърцето си неговото „Аз съм българче”. Докато има българско слънце, Вазов ще ни прави по-големи от унижението, от болката, от пропастите… Вазов ни прави по-големи от разединението, за да ни има. Нека утрешните българи създават новите българи и пазят словото на Вазов!”.

Венци и цветя положиха министърът на културата Велислав Минеков, представители на Националния литературен музей, родственикът проф. Григорий Вазов, културни дейци и много членове на Съюза на българските писатели и Българския П.Е.Н.-център, сред които бяха: проф. Кирил Топалов, Павлина Павлова, Трендафил Василев, Рада Добриянова, Хайри Хамдан, Владислав Кацарски, Катя Зографова, Христо Добротинов, Кирил Назъров, Благовеста Касабова, проф. Мюмюн Тахир, проф. Ивайло Христов, Мая Панайотова, Диана Димих, Мария Митева, Тео Буковски, Пенка Чернева, Нико Стоянов и други.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ПРОГРЕСИВА ГЕОМЕТРИКУС /БИОГРАФИЯ + СТИХОВЕ
Next post ЛИТЕРАТУРНИ ПРАЗНИЦИ „АЛБЕНА“