СРЪБСКО-БЪЛГАРСКИ ПОЕТИЧЕН ДЕСАНТ В КЮСТЕНДИЛ

През тази година Международният фестивал „Славянска прегръдка“ се провежда на ротационен принцип – всеки месец е посветен на един славянски език: м. март – на хърватския, м. април – на руския, м. май – на сръбския език, м. юни – на полския и т.н., докато организаторът в лицето на поетесата Елка Няголова и водената от нея Славянска литературна и артистична академия премине с рецитали на всички славянски езици.

На 15 май 2023 г. в Кюстендил пристигнаха поетите от Сърбия акад. Ристо Василевски, Лиляна Стеич, Вера Хорват и Ясминка Надашкич-Джорджевич. Те бяха посрещнати от облечената в национална носия Елка Няголова в Художествената галерия „Владимир Димитров-Майстора“, където с представителна група български поети се проведе първата вечер от сръбското турне на „Славянската прегръдка“.

Домакинството се реализира с подкрепата на кмета на Кюстендил г-н Петър Паунов, който присъстваше през цялото време на двучасовия рецитал, съчетал авторски изпълнения на сръбски и превод на български език, няколко очарователни изпълнения на ВГ „Кампазани“, както и поетичен поздрав на тема „Отечество – хляб – мама – обич“ от страна на българските поети Боян Ангелов, Иван Есенски, Николай Шопов, Анжела Димчева, Росица Кунева, Ирена Панкева, Георги Славчев, Светла Радкова, Петя Хантова, Евгени Серафимов и Здравка Радичкова.

Акцент на вечерта беше 80-годишният юбилей на акад. Ристо Василевски, който беше награден от Боян Ангелов с Почетен плакет на СБП за заслуги към съвременната българска литература, а в поздравителния адрес бяха изтъкнати неговите заслуги към културата на Европа и Балканите.

Събитието се водеше от поетесата от Кюстендил Светла Радкова, която прочете биографиите на гостуващите сръбски автори, а Елка Няголова сподели: „Поезията има тази сила, възможност и мисия да лекува раните на човечеството. Нашата цивилизация е болна от много време, защото изоставихме човешките и духовни ценности. Изкуството е призвано да припомня, че съществуват думите мама, хляб, любов, слово… „Добре дошли!“ казвам на нашите сръбски приятели – едни от най-изтъкнатите творци на Сърбия! Заедно с акад. Ристо Василевски основахме през 2007 г. Славянска литературна и артистична академия, той е от моите творчески братя, с които гледаме в една посока, защото мисията ни е да събираме народите, а не да ги противопоставяме…“.

Фестивалът е под патронажа на президента Румен Радев. Партньори на инициативата са Съюзът на българските писатели, Съюзът на българските журналисти, Националният клуб „Родолюбие“, Синдикатът на българските учители, Фонд „Устойчиво развитие за България“.

След гр. Кюстендил маршрутът на творческите срещи продължи в гр. Велико Търново (на 16 май) и в гр. Добрич (до края на седмицата) с домакинството на: ФФ на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ с декан проф. Ценка Иванова и кмета на гр. Добрич – г-н Йордан Йорданов.

Още първата вечер от това поетично турне бяха подарени и размени между творците множество книги, а Елка Няголова подари на Регионалната библиотека „Емануил Попдимитров“ комплект от издадените антологии от Славянска литературна и артистична академия – това са луксозните издания с твърди корици „Любовта – солта на живота“ (Български и хърватски поети), „О“ – като Отечество“ (Съвременни славянски поети), „Хляб наш насущний…“ (Съвременни славянски поети), „Мама“ (Български и хърватски поети).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ГЕОРГИ РЯПОВ /СТИХОТВОРЕНИЯ
Next post ПОКАНА