СРЕЩА НА БЪЛГАРСКИ ОБЩЕСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ С ВЛАДИМИР ПОЗДНЯКОВ

Среща на български обществени организации с г-н Владимир Поздняков, депутат от Руската Дума

 

На 8 декември залата на ул. „Позитано“ 20, в София, се оказа тясна за изключително сърдечната среща на български обществени организации, партии, творчески и патриотични съюзи с г-н Владимир Поздняков, депутат от Руската Дума. Г-н Поздняков е в България по поповод на тържествата в Плевен по случай 140-годишнината от Руско –турската освободителна война. А това даде възможност и за тази непосредствена среща. Гост на събитието бе и г-н Антолий Потапов, председател на Съюза на приятелите на България и бивш посланик на Руската Федерация у нас.

Провявата откри г-жа Станка Шопова, председател на Фондация „Устойчиво развитие за България“, която  оповести повода на срещата – 140-години от Руско-турската Освободителна война и възстановяването на българската държавност, запозна гостите с богатия план на Националния комитет  за честванията в България.

Началото на срещата бе нетрадиционно, но предизвика одобрението на всички присъстващи. Депутатът от Руската Дума Владимир Поздняков награди с юбилеен медал „100 години от Великата Октомврийска социалистическа революция“ български общественици и изявени личности: Анжел Вагенщайн, Александър Паунов, Бисер Киров (посмъртно), Васил Коларов, доц. д-р Димитър Генчев, доц. д-р Емилия Лазарова, Иван Иванов, д-р Константин Пеев, Лъчезар Еленков, Любен Василев, Минчо М. Минчев, проф. Минчо П. Минчев, проф. Николай Косев, Симеон Игнатов, Станка Шопова, проф. Чавдар Добрев и Чавдар Стоименов.

Руският гост запозна присъстващите с проявите в Русия по повод на юбилея – 100 години от Великата Октомврийска социалистическа революция. Запозна  българските си домакини и с инициативата “По дороге декабристов. Чита – Петровский Завод“, която е с неговото лично участие и поддръжка. Пътят на 72-ма декабристи от Чита, или 600 версти, изминати пеша заедно с жените и децата им през 1830 г. (7 август – 22 септември) към заточението им в Петровский Завод, в днешни дни е увековечен с този проект. По цялото трасе ще бъдат поставени паметни знаци под формата на „верстовых столбов“, чието реализиране вече е факт. Така нашите съвременници ще си припомнят за идеите, за революционния устрем и подвига на декабристите.

Гостът каза топли думи и за Бисер Киров, когото обичат и ценят в Русия и скърбят за преждевременната му кончина.

Г-н Анатолий Потапов говори за значението на честването на 140-годишнината от Руско-турската Освободителна война и изрази увереност за ползотвороното по-нататъшно развитие на българо-руските отношения.

P1320146-1 P1320143-1 DSC03793 P1320011

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ТРОЙНА ПОЕТИЧНА ПРЕМИЕРА В БАН
Next post Вестник „Словото днес“, бр. 37, 2017