„СРЕБЪРНИТЕ ЧУЧУЛИГИ“

При голям интерес и вдъхновени от участниците и зрителите на 14 и 15 октомври преминаха XVIII фестивал на патриотичната и антифашистката песен „Сребърните чучулиги” и XV фестивал на фронтовата песен „Альоша”. С всяка година се разширява кръга на участниците във фестивалите – по възраст, професии. Тази година участниците – стотици самодейци, бяха от 5 до 85 годишна възраст, в различни формати –  хорови  състави, вокално-инструментални ансамбли, певчески групи, индивидуални изпълнители от всички краища на България, от Молдова и Македония. Звучаха талантливи певци от села и градове – София, Пловдив, Сливен, Добрич, Мантана, Мездра, Червен бряг, Велинград, Плевен, Севлиево, Горна Оряховица, Ракитово, Хасково, Ямбол, Бургас, Черноморец, Шумен и другаде.

Тази година фестивалите са посветени на:

-140 г. от началотo на Руско-турската освободителна война (1877-1878г.)

-По пътя към Победата. От историческите битки към историческата Победа на 9 май 1945 г.

Участниците и зрителите бяха приветствани от Валери Жаблянов – заместник- председател на Народното събрание, който припомни традиционната дружба между българския и руския народ,  формирана и от общото историческо минало, от братската помощ по време на Руско-турската война и за победата над фашизма. Така са се родили и песните, които ние пеем, които са част от нашата идентичност. Алексей Новоселов – съветник по културата  в Посолството на Руската федерация прочете приветствен адрес от името на Н.Пр. Анатолий Макаров – посланик  на Руската Федерация в България. В него се подчертава  значението на такива прояви, „за да напомнят на младото поколение за историческата, културна и духовна общност на нашите народи, за тяхното бойно братство, закалено в съвместната борба за освобождението на България от османско иго и в хода на Втората световна война.“ Павел Журавльов – ръководител на представителството на Россотрудничество и дирекотр на РКИЦ  припомни значимостта на историческите годишнини, които сближават България и Русия и са част от нашата обща история и историческа памет. С приветствени думи се обърнаха и Н.Пр. Педро Пабло Сан Хорхе – посланик на Република Куба и Калоян Паргов – председател на БСП в София. Присъстваха и представители на посолствата на Армения и Казахстан.

В продължение на два дни авторитетно жури оценява изпълнителите, а най-изявените от тях през ноември ще вземат участие в гала-концерт на лауреатите.

Организаторите на двата фестивала: Българският антифашистки съюз, Фондация „Устойчиво развитие за България”, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД, Национално движение Русофили, Сдружение на приятелите на Русия „Ал. Невски“, Синдикатът на българските учители, Федерация „Съюз на съотечествениците“, Руският културно-информационен център и МКДЦ „Дом на Москва в София“ с подкрепата на ПГ „БСП за България“.

Два дни препълнената зала пя заедно с изпълнителите любими или  позабравени патриотични и фронтови песни и  подкрепи изявите на самородните талантливи български певци,  наслади се на съхраненото ни духовно богатство, на историческата памет и истина, които се съхраняват и предават чрез песента.

Н.Пр.Педро Пабло Сан Хорхе посланик на Куба пее заедно с ВГ Червена роза от София Вокално инструментален състав Здравец от Пловдив ВГ Пятница 13 от Ямбол

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ПОКАНА
Next post БОЯН АНГЕЛОВ С НАГРАДАТА „СЛАВ ХР. КАРАСЛАВОВ”