СПОЛАЙ  ВИ, СИНОДАЛНИ СТАРЦИ

В сайта „Площад Славейков“ е публикувано мнение на Силвия Недкова със заглавие „Синодалните старци в литературата“.

abg300x600_2

 

 

 

 

 

 

 

 

Ето това пише под главата на сайта. А С. Недкова не за първи път язвително и тенденциозно се опитва да убеди читателите, че Съюзът на българските писатели не е онази творческа организация, която тя би искала да бъде. Странните възгледи и амбиции на Недкова, оказва се, не съвпадат с традициите и творческия потенциал на 105-годишния Съюз на писателите, който е създаден много преди фондация Америка за България и само около 100 години след основаването на САЩ. Но от тази фондация, подкрепяща въпросния сайт, едва ли биха се съгласили с позицията на Недкова, която този път е избрала да атакува новата стихосбирка „Последна риза“ на поета Боян Ангелов и дръзките думи на издателя Иван Гранитски, който с няколко изречения на четвърта корица на книгата казва:

Boyan_Angelov2

 

 

 

 

 

 

 

 

Иван Гранитски е известен с острия си език и с непримиримата си ярост срещу отродителите и родоотстъпниците в българската литература, история, култура. Същото се отнася и за по-деликатния, но непримирим към отцеругателството Боян Ангелов. Явно подобна тенденция, характерна за мнозинството творци в СБП, не се харесва на хората, обидени от поредицата публикации през последната година в защита на българската идентичност, приемственост и непримиримост с инвазията на антибългарския и небългарския  начин на глобализиране на духовността ни. Видни автори, членове на Съюза на писателите, публикуваха в различни печатни и електронни медии категоричната си защита на умишлено ерозираните и разграждани достижения на литературата и културата ни.

Опитът на С. Недкова да уязви СБП с израза СИНОДАЛНИ СТАРЦИ е неуспешен. Светият синод, Българската академия на науките, Съюзът на българските писатели и още други доказали се духовни крепости на българщината може да бъдат смятани за институции на синодални старци заради дълголетното си участие в развитието и укрепването на родната идентичност, но и днес те, въпреки натиска и попълзновенията да бъдат омаловажавани, работят достойно и самоотвержено за България. Ако това не се нрави на чужди нам сили, нека не събират отрова срещу защитниците на древна и съвременна България, оцеляла и в по-трудни и кръвожадни времена.

Ако образователната система и някои продажни медии възпитават чуждопоклонници, след време ще останат само синодалните старци както последните мохикани на един друг континент.

 

раб Божий Стефан Дрончев

 

П. П. Благочестивий читателю, чети и преписвай, и предавай на други – да се знае и помни!

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post БОЯН АНГЕЛОВ ПОСРЕЩНА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ДРУЖЕСТВОТО НА ХЪРВАТСКИТЕ ПИСАТЕЛИ
Next post ИЛКО МИНЕВ СЪБРА КУЛТУРНИЯ ЕЛИТ НА СОФИЯ