СПИСАНИЕ „ЮЖНО УТРО“ – ОБУЧЕНИЕ И ВЪЗПИТАНИЕ

Лияна ФЕРОЛИ

СПИСАНИЕ „ЮЖНО УТРО“ – ИСТИНСКА ЛАБОРАТОРИЯ ЗА НОВО ОБУЧЕНИЕ И ВЪЗПИТАНИЕ

На 13.10. т.г. в зала „Хасково” бе представен шестият брой на списанието за общество, култура и литература „Южно утро“, издание на Гражданско сдружение „Родопско утро“. То се реализира с финансовата подкрепа на община Хасково, община Ивайловград, ПЕГ „Д-р Иван Богоров“, Димитровград; СУ „П. Р. Славейков“, СУ „Йордан Йовков“, СУ „Отец Паисий”, СУ „Владимир Димитров – Майстора“ – Кърджали и ЕООД „КАЛИНА“, Хасково. В редколегията на списанието участват: акад. Благовеста Касабова- редактор и членовете – Петко Каневски, Демир Демирев, Антон Атанасов, Лияна Фероли, Невин Садъкова и Стойка Мариновска, мениджър.
Председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов поздрави и благодари на всички, допринесли за неговото създаване, и се ангажира да популяризира творчеството на младите автори. А председателят на Гражданско сдружение „Родопско утро” Антон Атанасов, представи сборника и наградените ученици, взели участие в Третия литературен конкурс за деца и юноши от Източните Родопи, от Хасково, Димитровград и Кърджали, организиран от Община Хасково и Гражданско сдружение „Родопско утро”.
Стихотворенията и есетата им бяха оценени от компетентното жури с председател акад. Благовеста Касабова, литературен критик, и членове – поетите Иван Есенски и Трендафил Василев. Отбеляза и материалите в различните рубрики на списанието: „Общество”; „Поезия”; „Проза”; „Преводи”; „Интервюта”; „Ученическо творчество”; „Студентско перо”; „Творчество на учители”; „Памет”; Гости на списанието”; „Конкурси”.
С пожелания за нови творчески вдъхновения, поетът, Боян Ангелов връчи грамотите, паричните и поощрителните награди на отличените ученици и учители.
Музикален поздрав към всички участници в литературния празник поднесоха няколко изпълнителки от Детска фолклорна група към кърджалийското СУ „Йордан Йовков“, с ръководител Гинка Матева, която скоро се завърна с Първа награда от Международния фестивал „Празник в Испания“ в раздел „Фолклорно вокално изпълнение“.
Списание „Южно утро” за кратко време се превърна в истинска лаборатория за ново обучение и възпитание на младите хора. Доказа, че диалогът между вече утвърдили се и прохождащи в творчеството автори е възможен, дори необходим. Защото паралелното и алтернативно съществуване на различните по ниво и качество художествени превъплъщения на нашата действителност, я изразяват по-пълно, носят друг обмен на енергии и сверяват „часовниците” на участниците в творческия процес. Потвърди силата на словесното творчество да противодейства на днешното духовно обезличаване, да е най-верен път към истинското познание, образование и възпитание. Защото е порив за сътворяване на нови светове. И защото учи младите хора да бъдат креативни, отговорни, независими и смели да изразяват най-съкровените си пориви и мечти. И най-вече – да останат жадни за истинското познание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post 10 ГОДИНИ БЕЗ НИКОЛАЙ ПЕТЕВ
Next post Вестник „Словото днес“, бр.29, 2023