СЛОВО НА ПРЕЗИДЕНТА ПО ПОВОД 105 г. СБП

 

Слово на президента Румен Радев по повод 105-годишнината на Съюза на българските писатели

 

20.11.2018 г., София, зала 6 на НДК

 

Уважаеми г-н Ангелов,

Уважаеми г-н заместник-министър,

Уважаеми народни представители,

Уважаеми представители на държавните институции, на творчески и културни съюзи,

Скъпи чуждестранни гости,

Дами и господа,

 

Ще ви споделя само, че наистина е много трудно да се говори пред майсторите на словото. Но за мен е истинско удоволствие и чест да бъда заедно с вас на този тържествен юбилей, с който Съюзът на българските писатели отбелязва 105-ата годишнина от своето учредяване. Историята на съюза е внушителен летопис, в който се пресичат творческите пътища и наследството на гениални и обичани автори. Разбира се, над всички тях се извисява задължаваща и покровителстваща духовната осанка на първия почетен председател – народният поет и патриархът на българската литература Иван Вазов. В своята достолепна история съюзът е бил председателстван от едни от най-талантливите и уважавани творчески личности. Доказал се е като средище за творчески спорове, но и за творческо обединение.

Съюзът е представителна организация, в която членуват и писатели, и поети, и публицисти. Много често техните имена са се превръщали в културни и духовни институции. И ако днес все още някъде се задава въпросът защо трябва да има съюзяване и обединение на блестящи индивидуалисти, на реализирани вече творци, то отговорът и преди 105 години, и сега е свързан с нуждата от здрава и силна културна среда, която да бъде отворена за знаещия, за твореца и непримирима към войнстващата посредственост и безпросветност. Тази среда е нужна, за да бъде подкрепян и оценяван българският талант.

Искам да изкажа своето уважение към съюза за това, че последователно отстоява духовната мяра като бариера за налаганата посредственост и ни прави съпричастни към нашето минало, ангажира ни с нашето настояще и с бъдещето. За това, че кове моралните закони, които са идейният компас на обществото ни в бурни времена.

За мен е особено удоволствие да отбележа, че днес тук са представители на множество и български, и чуждестранни духовни, културни институции, а това говори за авторитетната позиция на българските писатели в страната и в чужбина.

BX9O3740 BX9O3744 BX9O3794 BX9O3746Нека в днешния тържествен ден си пожелаем българският език с неговата „хубост и мощ“, която вие цените и владеете, да продължава да блести в бъдещето и да бъде най-силният културен и духовен български код.

 

Честит празник!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ПРЕЗИДЕНТЪТ РУМЕН РАДЕВ УДОСТОИ С ПЛАКЕТ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ
Next post ПОЧИНА ПИСАТЕЛЯТ ИВАН АРНАУДОВ