СЛЕДОВНИЦИ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

ДОСТОЙНИТЕ СЛЕДОВНИЦИ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

 

На изискана церемония в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ д-р Николай Дойнов награди известни личности в областта на науката и културата, които с цялостната си дейност са доказали, че са наследници на високата мисия да съхраняват българската култура и да възвисяват народностния дух.

Традиционно на Първи ноември Съюзът на народните читалища отдава почит на будителите. В словото си д-р Николай Дойнов изтъкна, че примерът на Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Петър Берон, Васил Априлов, Братя Миладинови, Васил Левски, Захари Стоянов, Христо Ботев, даскал Бачо Киро, Матей Миткалото и още десетки просветители, учени, писатели и революционери е недостижим за днешните поколения. „Има светли личности, които са в пантеона на будителите. Ние днес можем само да ги следваме с възхищение. Призът „Следовник на народните будители“ е учреден от Съюза на народните читалища и се връчва за 15-а година на личности със значим принос в съвременната наука, култура, образование и духовенство. Общо досега са наградени 112 души. Предстои издаването на книга със словата на наградените личности. Имаме идея да изградим пантеон на будителите около паметника на Паисий, където на този ден да поставяме цветя и да рецитираме стиховете на Вазов. За съжаление все още бюрокрацията в Столична община ни пречи за реализирането на тази идея… Ние всички ще застанем зад министъра на културата и ще браним стената на духовността…“ – каза Н. Дойнов.

Удостоените с Почетната награда „Следовник на народните будители“ тази година са: проф. д.ик.н. Стоян Денчев, поетът Боян Ангелов, проф. д-р Марияна Божинова, проф. д-р Димитър Димитров, актьорът Любен Чаталов, певецът Орлин Горанов.

Събитието започна със слово на проф. д-р Красимира Александрова, която награди д-р Николай Дойнов с Почетна грамота и плакет за заслугите му към Националната библиотека и за неговата 60-годишнина: „Този празничен ден е знаменателен. Винаги трябва да си напомняме, че в днешното забързано време е наша отговорност да съхраним и предадем будителството“.

Беше прочетен поздравителен адрес от Илияна Йотова – вицепрезидент на Р България.

Обръщение към присъстващите отправи министърът на културата Кръстьо Кръстев: „За мен е чест да съм заедно с Вас в най-големия храм, в най-стария културен институт –  Националната библиотека, за да споделим радостта, но и отговорността към 1 ноември. Един от празниците, който наред с 24 май заема централно място в сърцето на всеки българин. Днес се прекланяме пред нашите учители, пред читалищните дейци, пред дейците на културата, пред възрожденските будители и пред вас – нашите съвременни просветители. Колко красиво звучи титлата „Следовник на народните будители!… Всички вие всеотдайно работите за развитието и съхранението на българската култура и традиции. Благодаря ви, че вярвате в нашата обща мисия – да продължаваме святото дело на будителите, да насърчаваме и популяризираме най-голямото богатство – нашата култура. А най-голямото национално богатство това сте вие – хората на духа! Нека св. Йоан Рилски ни помага да вървим заедно напред“.

При получаването на наградата, която му беше връчена от Ивайло Ганев, проф. д.ик.н. Стоян Денчев разказа моменти от историята на Съюза на народните читалища и илюстрира ролята на читалищата със спомен за Маргарет Тачър, която е казала: „Религията на България е читалища. Докато има читалища, ще има и България“.

В словото си при награждаването Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели – благодари за високата награда и говори за ролята на проф. Марин Дринов – пръв председател на Българското книжовно дружество, който има заслуга за основаването на Народната библиотека. „Той пише писмо до българската интелигенция, в което е очертана доктрината за България Според него има няколко фундамента за развитието на българския дух във време, когато нямаме държава: писменост, книжовност, литература, език, нравственост и религия. Читалищата са феномен, който не се среща никъде в Европа. При липса на държавност те реализират триумвират на българския дух. Но и днес те имат изключително значение, защото учениците продължават образованието си в тях. Законът за българските читалища успя да ги запази като обществени организации навсякъде в страна. Читалищните, библиотечните работници и музейните дейци са не по-малко важни от учителите. Благодарение на председателите на СНЧ проф. Атанас Божков, Гиньо Ганев, проф. Стоян Денчев и Николай Дойнов този съюз укрепва и се превръща в най-мощната културна обществена организация. От името на Съюза на българските писатели мога да кажа, че нашата връзка със СНЧ е дълбока и важна. Обществените организации и държавата трябва да си протегнат ръка“ – каза Боян Ангелов.

Почит към СНЧ и думи на благодарност изказаха и останалите наградени.

 

Анжела Димчева

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ОТНОВО ДА МЕ ОБИКНЕШ
Next post СБП ВРЪЧИ ОТЛИЧИЯ ЗА ПЪРВИ НОЕМВРИ