СЛАДКОДУМНА КНИЖКА ЗА ДЕЦА И ВЪЗРАСТНИ

Тихомир ЙОРДАНОВ за Павлина ПАВЛОВА

 

Известната поетеса и разказвачка Павлина Павлова, която е написала много книги с разкази и романи, и със стихове, сега предоставя и книга с приказки – „Четириухото магаре” (Издателска къща – Р.А. „Поли-Н”, София, 2016). Тя съдържа 14 приказки, в които „герои” и слушатели са дечица от детските градини, а разказвачи (а защо не и също действащи лица) са мама и татко, и ,естествено, сладкодумната поучаваща баба Поли.

Нищо странно, нищо необикновено, както се очаква – „приказно”, няма в тези кратки разказчета, чийто сюжет се разгръща у дома, в детската стая, пред прозореца с блесналата паяжина, с разхвърляните по пода кукли, с новото другарче в детската градина, и в двора с пълзящото след дъжда охлювче. Всичко е реално, всичко е действителност и нищо фантастично, нищо измислено. Но затова пък видяно от прозорливата авторка и разказано така приказно и еднакво занимателно, за не можещите още да четат слушатели, а и за разсъдителните разказвачи, съумяващи да открият нещо много любопитно и поучително и за двамата участници в разказваната приказка.

Достойнство на разказвачката е, че не се „вдетинява”, тя говори на малкия слушател равнопоставено за сериозни неща и на език достъпен за него, без нагаждане към възрастта му – така, че и той да израства с думите, които му откриват истините за човешките неща в живота.

Разказаните случки не плашат, не стряскат, не изненадват, постъпките на героите им не „героизират” и не поставят разстояние между тях и малките слушатели, за които най-интересен е разказът „за себе си”: ами аз какво казах, аз какво направих? Тогава напътствието, поуката идват сами.

Така е съумяла и Павлина Павлова да разкаже своите малки „истории” за дечица и за големи. Книжката предлага неподправено удоволствие и за слушащия, и за разказвача. Какво повече от това? Авторката си е свършила работата. В сполуката на това четиво несъмнено е и участието на художничката Емилия Анкова, илюстрирала книжката със съответна на словото лекота на въображението.

 

Тихомир ЙОРДАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ЮБИЛЕЙНА ВЕЧЕР НА ПОЕТА НИКОЛА НИКОЛОВ
Next post ЛУДИЯТ ВЕК НА ЛИЛЯНА СТЕФАНОВА