СЛАВЯНСКАТА КУЛТУРА ВЧЕРА – ДНЕС – УТРЕ

Международна конференция „Славянската култура вчера – днес – утре“

 

Международната конференция „Славянската култура вчера – днес – утре“ се проведе в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ в рамките на Славянския форум на изкуствата „Золотой Витязь“. Престижното събитие е организирано от Фондация „Устойчиво развитие за България“, СОК „Камчия“ и Славянския форум на изкуствата „Золотой Витязь“, с президент народният артист на Руската федерация Николай Бурляев – писател, поет, драматург, член на Президиума на Обществения съвет на Министерството на културата на РФ, на Патриаршеския съвет по култура и на ръководството на Съюза на кинематографистите в Русия.  Тази година Форумът протича под знака на Министерството на културата на Руската федерация.

20160621_101227

В конференцията взеха участие Николай Бурляев, председателят на Фондация „Устойчиво развитие за България“ и изпълнителен директор на СОК „Камчия“ Станка Шопова, художник-аниматорът и носител на наградата „Оскар“ Александър Петров, народният артист на Русия Леонид Мозговой, Видинският митрополит Дометиан, отец Василий Шаган, Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели, режисьорът Георги Стоянов, Елка Няголова – председател на Славянската литературна и артистична академия, Стоил Фердов – ръководител на Славянското дружество в България, Маргарит Николов – вицепрезидент на „Золотой Витязь“, Минчо Минчев – главен редактор и председател на политическа партия  „Нова зора“, Любомир Коларов, Видинският митрополит Дометиан, Владимир Ястреба – РКИЦ  и много др.

18

20160621_110545 20160621_123539 20160621_110626

„Камчия“ е крепост на славянската култура, каза в обръщението си пред форума Николай Бурляев. Той припомни, че в световен мащаб се води война за човешката душа. „Целта на „Золотой Витязь“ е да събере най-ценното, което е създала културата на славянския свят и да го предаде на поколенията. Трябва да казваме истината без страх. С любов и единение ще се спаси света и човечеството – подчерта Н.Бурляев.

В изказванията бе изразена голямата загриженост към настоящето и бъдещето на славянските народи и културата им, а също и тревога от нарастващата криза в духовността, културата и нравствеността.

Световноизвестният художник-аниматор Александър Петров сподели, че с творчеството си се стреми да разтърси човешката душа, но не от ужас, а от състрадание.

„Всеки народ трябва да обича собствената си култура! Липсата на общуване, липсата на истината, водят до нихилизма на младите хора, които не намират смисъл в живота. Ако живее в истина, човек е свободен. Поетите, които творят в истина, са пророци, а пророците дават надежда“, коментира в словото си отец Василий Шаган.

Поетесата Елка Няголова съобщи, че повече от 40 славянски автори ще се превеждат ежегодно на различни славянски езици. Доц. Емилия Лазарова – представител на Фондация „Устойчиво развитие за България“ свърза резултатите и изключително високия интерес към международния ученически конкурс „Заедно в 21 век“ с нагласите на българите и на българските учители и семейства с обичта и вярата на народа ни към Русия.

Участниците в конференцията подготвиха призив към славянските народи за  славянско единство.

Вечерта продължава с моноспектакъла „Пушкин“ с участието на н.а. Леонид Мозговой.

В богатата програма на форума до 12 юли са включени изложби, мастър-класове, дискусии, прожекции и кино лектории. В комплекса ще бъде открит Клуб на изкуствата, на който „Золотой Витязь“ ще дари повече от 50 игрални, документални и анимационни филма.

Варненската публика ще има възможност да види още „Гоголь. Ближайший“ с участието на Николай Бурляев и Инга Шатова, „Излечить страх“ на режисьора Александър Пархоменко, шедьовъра „Анна от 6 до 18“ на Никита Михалков, „Остров“ ще бъде представен от Народната актриса на русия Нина Усатова и 77-минутна колекция от руски анимационни филми.

20160621_113654 20160621_101443 20160621_101430 20160621_101348

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ИЗЛОЖБА НА СЪВРЕМЕННИ ИКОНИ
Next post ПОЧИНА ПОЕТЕСАТА РОМАНЬОЛА МИРОСЛАВОВА