СИМФОНИЯТА НА ТАРАЛЕЖИТЕ

Петко КАНЕВСКИ

 

Всяка прилика с действителни лица е /не/случайна!

 

„Не другарувай с лъжци, синко. Те ще те омагьосат – мъдрееше дядо ми. – Те ще те отклонят от пътя. После ще гониш времето, за да бъдеш себе си! Защото времето е Бог!”

 

Белите думи на деветдесетлетника светят и сега в душата ми, като белите му коси. Бог дамгосва всяко влечуго, плъзнало да самообяви своята мавзолейна гениалност с голотата на фарисейската му същност – алчност, кариеризъм, интригантство, клюки, егоцентризъм… За него няма нищо свято, освен напарфюмираните му одежди и плагиатската поза на „Мислителят” на Огюст Роден!

Ако на рафта на живота има два лева и единият е за него, а другият за теб – то усмивката му е по мефистофелски ‘’братска’’! Но, ако има само 1 лев – нямаш никакъв шанс „бедни ми, бедни Македонски” – ножът ще ти бъде забит в гърба и няма да можеш да гониш справедливостта за половиния лев! Камо ли, ако се опиташ да възроптаеш, че такава порода екзотични животни с морзова вещина и наглост си присвояват твои заглавия, пасажи, сентенции от творчеството ти. Такъв вой ще нададат до Луната, че ще ти засвидетелстват с 10 документа влошеното си психиатрично здраве от БАНИ! Защото правенето насилствено хора на чувството („Изкуството е великолепен урок по искреност” – Огюст Роден) е обикновен садизъм на човешкото равновесие.

За средно интелигентния человек буди огромно недоумение как тези низши плазмодични организми сменят като носни кърпички своята месторабота?!! А достойните люде с неистово търпение благославят своето физическо оцеляване! О, времена, о, нрави!

Ала основната симфония на таралежите е фарисейството – онази невидима струна, на която те свирят и при „комунизъма”, и при „демо(н)крацията, и после каквото и да дойде!.. Важното е да има изгода, важното е за тях да има благинки (без значение американски, европейски, а защо не и руски…). Скелетът на така наречения „среден бизнес” се оформи от възпитаниците на Школата за запасни офицери (ШЗО) отпреди 30 години. И така произведените за по-малко от година старшини-школници (отбиващи и редовната си военна служба тогава), възседнаха триумфално валяка на пазарната икономика. Верноподанически си накупиха луксозни возила, мраморни имения, фамозни „шата”. Мнозина забравиха, че на казармен жаргон ги наричахме „фазани”, а малцина се усетиха, че фазаните се отглеждат за острел! Особено като поотраснат и забравят да „снасят яйца”! Благодарение на ГМО пазарната икономика, природонаселението на страната намаля с няколко милиона души.

А от другият ракурс на живота, отвратително явление са доброволните заявители (термин от службите, с който се наричат доброволните доносници, т.е. хора, които не са вербувани специално за тази цел, а самички предлагат услугите си в тази посока??!) Кукловодите на прехода (като се започне от Андрей Луканов и сие) оскверниха десетки и стотици достойни люде от военното разузнаване, външно разузнаване, дипломати, истински родолюбци и т.н., не само с отварянето на техните досиета, но и почти с доживотна осъдителна анатема – „агент”!? На кого, за какво, за какви деяния – няма нужда от обяснения. Важното е, че сестра ти е к’рва. Иди доказвай, че нямаш сестра!! Така на повърхността изплуваха помощник-поетите, помощник-режисьорите, помощник-портиерите на живота – агресивни, нагли, безпардонни! Сякаш изтъкани от кожата на нереализирани олигарси, те с лакейско лицемерие се опитват да манипулират обществото, че са последната инстанция на Истината!

 

И логично възниква въпросът – как така с цинично пренебрежение бяха изхвърлени зад борда професионални разузнавачи, милеещи за Отечеството, хора? А юнгите в лицето на „фазаните”, „доброволните заявители”, „рабфаковците” десетилетия вече свирят симфонията на таралежите? Отговорът е пословично ясен – с приближаването на взрива на кукловодите са нужни кухи занаятчии с изпипани детайли на късоумие и мъченици – угодни за своя успех – преходни подметки – послушковци!

Знам, че някой може да се опита да ме обвини, че това е плач по Миналото!

Напротив! Това е зов за Бъдещето!

Защото в предишната социално-икономическа система, наред с крещящите недостатъци и идиотщини, имаше и множество Добри неща, които трябваше просто да се надграждат! За съжаление, проспахме три десетилетия! Време е да дойде Чистача!!!

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post СТРАХ…
Next post НАПУСНА НИ ПИСАТЕЛЯТ ДИМИТЪР НАЧЕВ