СЕДЕМ ДНИ В КИТАЙ

От 2 до 8 август т. г. на работно посещение в Китай по покана на Асоциацията на китайските писатели беше българска писателска делегация с ръководител Боян Ангелов – председател на СБП и членове: Иван Гранитски – директор на издателство „Захарий Стоянов” и Здравка Евтимова – член на Контролната комисия на СБП. След пристигането си в столицата Пекин, делегацията отпътува със самолет към старата столица на Китай – Сиан /столица на провинция Шанси/, за да участва в международната конференция „Пътят и литературата”. Организирана от Асоциацията на китайските писатели, в конференцията участваха ръководители и представители на писателски съюзи от различни китайски провинции, както и делегация на Съюза на полските писатели, ръководена от неговия председател – поетът Марек Ваврицкевич. Конференцията е част от големия многогодишен проект „Новият Път на коприната”, иницииран от правителството на Китайската народна република за сближаване на икономическите и културни връзки между Китай, страните от Близкия и Средния изток, и държавите от Източна, Централна и Западна Европа.

KitayОсновна тема на конференцията беше ролята на пътуването за развитието на писателя като личност, способна да превръща действителността и въображението в обекти на вдъхновението. След приветствията на председателите на двата европейски писателски съюза, всеки от участниците в конференцията прочете свое есе по темата „Пътят и съвременната литература”. Писателката Йе Мей, член на Централната комисия на Асоциацията на китайскит писатели и ръководител на делегацията, посетила през месец юни Полша и България, благодари за сърдечното посрещане и изказа възхитата си от природните красоти и културни забележителности на двете европейски държави. Сред участниците в дискусиите бяха: Фън Дъхуан – зам.-началник на Бюрото за творчество и комуникации при Асоциацията на китайските писатели; Му Тао – зам.-гл.редактор на списание „Хубави статии” /гр.Сиан/; У Гънг – професор в Сианската музикална академия; Уан Йан – гл. редактор на в. „Лендзоуски вечерни новини”; Иван Гранитски, Здравка Евтимова и Боян Ангелов; полските писатели Марек Ваврицкевич, Андржей Дзор и Агнешка Харасимович. Участваха и ръководителите /председатели, заместник председатели и директори/на писателските съюзи от провинциите:

Шънси /366 500 кв.км, 30 млн. жители/, Цинхай /5 800 000 кв.км, 5,8 млн.жители/, Съчуан /485 000 кв.км, 102 млн. жители/, Гансу /366 500 кв.км, 30 млн.жители/ и от Нинся-хуейския автономен регион /66 500 кв.км, 5,6 млн.жтели/.

20160804_092610

На следващия ден писателските делегации на България, Полша и споменатите по-горе китайски провинции посетиха Градския исторически музей, в който се съхраняват безценни артефакти от хилядолетната история на китайската цивилизация. Този град е бил столица на тринадесет китайски династии и на 73 императора, в него се намира най-дългата крепостна стена в света, а в близост е открита и несравнимата с нищо Теракотена армия на император Циншъхуан, открита случайно през 1974 г. от селянин, копаещ кладенец. Сиан е призната за една от великите древни столици, наред с Кайро, Атина и Рим, а днес представлява мегаполис със стотици небостъргачи и близо 8 млн.жители. Българската делегация се срещна с ръководството на писателския съюз от провинция Шънси и бяха договорени съвместни изяви в международни литературни форуми и съставяне на антологии с творби от български и китайски писатели.

Поетите, участващи в конференцията, прочетоха вечерта на 4 август свои стихове на литературно четене, обогатено с артистични изпълнения на китайски певци и инструменталисти.

з¦ зсзтзгз-зузгз-зTзфзгз¦ з-зT з¦зьзЁз-зT з-зT з-з-зфзTз-зуз-з-зфзг зсз-зузTзфзгз¦з- 2

На 5 август българската и полската писателски делегации отлетяха за Пекин, където се състояха срещи с ръководството на Асоциацията на китйските писатели. Гостите посетиха и две от най-големите световни забележителности: Великата китайска стена при заставата „Цзюйюнгуан” и Забранения град с неговите 9 999 дворци, пагоди и павилиони.

20160807_083602 20160807_083554 20160807_143341 20160807_091009

Най-авторитетни китайски издателства за литература и хуманитаристика проявиха интерес към българската делегация и се проведоха делови разговори между ръководителите им и управителя на издателство „Български писател” Боян Ангелов и директора на издателство „Захарий Стоянов” Иван Гранитски. Договорени бяха и заглавия, които ще бъдат издадени на български език.

На официалната вечеря в чест на гостите, състояала се на 7 август, присъства поетът Дзиди Мадзия, зам.-председател на Асоциацията на китайскиет писатели, която има близо 11 000 редовни членове и дейността й е подкрепяна изцяло от правителството. В непринуден разговор г-н Дзиди спомена, че през 2003 г. е посетил България и Съюза на българските писатели, и още пази прекрасни спомени от гостуването си в нашата страна. Председателят на Съюза на полските писатели Марек Ваврицкевич сподели идеята да бъде издадена българо-полско-китайска литературна антология, а Боян Ангелов предложи през 2017 г. домакин на тристранната среща да стане България.

По време на гостуването в Китай бяха проведени редица ползотворни разговори за укрепване на сътрудничеството между полските и българските писатели и по-конкретно, между СБП и Съюза на полските писатели. И двете писателски организации имат дълга и респектираща история, но изживяват едни и същи трудности, породени от съвремието, изпълнено с предизвикателства и неспокойствие.

20160807_19390620160807_084909

sdr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ПРАЗНИК-МАРАТОН “ДОБРОСЛОВ 2016”
Next post „КРУШЕНИЕ-ТО“, КОЕТО ПОТОПИ СВОЯ АВТОР