СЕВЛИЕВО ЧЕСТВА ПОЕТА ДИМИТЪР ВАСИН

В гр. Севлиево беше отпразнувана 80-годишнината на доайена на писателите в града Димитър Васин. Юбилейното тържество премина под мотото „Ще продължа да идвам…“ – стих от най-новата му книга с избрана лирика „Разжарено“, и събра стотици негови съграждани и приятели в залата на НЧ „Развитие-1870“. Специални гости на юбилея бяха кметът на града д-р Иван Иванов, председателят на Общинския съвет д-р Явор Памукчиев, Красимира Йорданов – зам.-кмет по хуманитарни и социални дейности, група от Съюза на българските писатели, водена от председателя Боян Ангелов.

Високото настроение в залата започна с песента „Ако си дал“ в изпълнение на Денислав Богданов. „Димитър Васин е автор на 30 книги, той е разпознаваем със снега в дългите си коси, който не си отива през пролетта. При среща дори с непознат той ще каже „Здравей, приятелю, здравей, приятелко!“. Носител е на Почетния знак на Севлиево и на редица национални награди, дълги години е ръководител на Литературен клуб „Пеньо Пенев“ при НЧ „Развитие-1870“ – с тези думи поетесата Ваня Георгиева направи словесен портрет на Димитър Васин и после проведе на сцената интервю с него. На въпроса „Къде сте роден?“, той отговори: „В най-хубавото село – Дамяново“. Книгата ми „Вкоренено мълчание“ е посветена на рода ми и родната ми земя“. С типичното си чувство за хумор Димитър Васин превърна тази анкета в автоиронично шоу: „Аз съм дребничък, но ме има на тази земя… Написал съм хиляди стихотворения, но какво от това, ако не останат в историята поне 10 или 15. Докато бях учител, разбрах какво е обич – децата ме научиха да обичам“.

Юбилярят беше поздравен от Добрин Финиотис с народната песен „Вино пият 50 юнака“, която е емблематична за севлиевския край, изпълнявана дълги години от Борис Машалов. Публиката в залата запя с последвалото  емоционално изпълнение на „Пътнико свиден, пътнико млад“.

Кметът на Севлиево Иван Иванов връчи на юбиляря Почетен плакет за заслуги и изрази възхищението си от неговата личност с думите: „Заради  особения принос към съхраняването на писаното слово и българските културни ценности Вие ще останете като един от най-видните севлиевски будители!“.

От своя страна, Боян Ангелов връчи поздравителен адрес от името на УС на СБП и направи импровизиран семантичен анализ на буквите в думата „Севлиево“: „С“ значи светлина и носи божественост, „Е“ показва, че страданието е емоция, „В“ е видело, „Л“ – любов, „И“ – идеал, „О“ – обич, а разстоянието от „С“ до „О“ означава светлина, която завършва с обич. Севлиево е родил творци, които са гордост за Съюза на българските писатели. Сред тях е и Димитър Васин“.

Данаил Лалев – председател на НЧ „Развитие-1870“, връчи на Д. Васин грамота и медал от името на Съюза на народните читалища, отбелязвайки: „Всички ние се гордеем, че живеем във времето на Димитър Васин“.

Своя поглед към личността на поета сподели и Петър Андасаров, който разказа как през 80-те години е редактирал ръкописа на първата книга на Васин.  Юбилейната книга „Разжарено“ беше анализирана от д-р Анжела Димчева: „Да бягаш и никога да не стигаш, да целуваш и вечно да си жаден, да благодариш, а да си наказан с болка… Това е изворчето, гейзерът в поетическото битие на поета Димитър Васин. Той е едновременно национален и глобален поет, вглеждащ се и в най-дребния детайл на битието и природата, но и без притеснение реконструиращ вселенския хоризонт. Творчеството му е многопластово като изказ, теми, идеи и авторско присъствие. Димитър Васин е майстор на авторските неологизми – с лекота създава отглаголни съществителни или наречия от съществителни. В случая от древната тракийска дума „жар“ той извежда едно наречие, в което да обедини живите въглени на страстта с ласкавата топлина на слънцето и пламъка на идеите, които движат цивилизационното развитие. Авторската антология „Разжарено“ е еманация на пътуващия през времето нероден все още човек, който обаче носи паметта си като дар на бъдното“.

Стихове на Димитър Васин звучаха в изпълнение на актьора Божидар Пенков и с музикален фон ст Светла Щерева.

Десетки почитатели на поета поднесоха поздравите си в продължилия два часа юбилей.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ТВОРЧЕСКИ СРЕЩИ НА БОЯН АНГЕЛОВ В САНДАНСКИ
Next post Вестник „Словото днес“, бр.7, 2024