СВЕТЪТ – СВОЙ И ЧУЖД

Радка АТАНАСОВА-ТОПАЛОВА

 

В ръцете си държа красива и силна книга – красиво оформена и силна като послание. „Отвъд хребета на преживяното” е книга- размисъл и философия на един интересен и динамичен живот – този на Георги Найденов, чиято премиера се състоя на 8 февруари 2024 г. в гр. Пловдив при голям интерес. Редакторът  Асен Димитров – Феликс, поет и историк, представи книгата пред гостите на събитието. Последваха множество изказвания и въпроси към автора, което обогати задушевната вечер като я превърна в запомнящ се красив спомен.
За книгата беше казано, че е последна…да, ама не, както би казал Петко Бочаров преживе! В журналистиката и публицистиката такова понятие не съществува. Защото вече е готов проектът за новата книга!
Очаквах мемоарна литература, но се оказа нещо уникално – без излишества от лични детайли, повествованието навлиза в коловозите на минало, настояще и бъдеще. Кратки и деликатни послания от позицията на годините към идните поколения. Много навременно казано за възможните грешки – казано надпартийно, по човешки справедливо и проникновено – с ясната мисъл за България. За паметта – като сито на преживяното.  За обществото – създател на личности,  способни да създават история. За човешките права в глобалния свят. За житейския ценоразпис, включващ понятия като човешко достойнство, съвест, морал, отговорност…
„Отвъд хребета на преживяното” и останалото в паметта като спомен, урок или път за развитие на базата на приятелства, издържали проверката на годините. Това е книга за пътя на болката VIA DOLOROSA, извървян в трудности, лишения и катаклизми, но достоен в неравностите – път към собствения връх!Връх, към който винаги е трептяла пътеводната звезда на майката на автора – неговия Ангел Хранител, от невръстната му тригодишна възраст до сега, или както го казва той –  пътеводител в живота му.
Ще завърша с красивия акорд на книгата, който ясно се вписва в задната корица, посветена на красивата мечта в чернобялата снимка на майка и син! „И нека не забравяме, че среброто е винаги по-евтино от златото, а златото е по-евтино от добродетелта…”

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ТЕНКО ТЕНЕВ /СТИХОТВОРЕНИЯ
Next post ПОКАНА