СБП ПОДКРЕПЯ НАСЛЕДНИЦИТЕ НА НИКОЛА ВАПЦАРОВ

БОЯН АНГЕЛОВ,

Председател на Съюза на българските писатели

СБП ПОДКРЕПЯ НАСЛЕДНИЦИТЕ НА НИКОЛА ВАПЦАРОВ

 

Съюзът на българските писатели категорично подкрепя позицията на наследниците на великия български поет Никола Вапцаров да не бъде откриван в Благоевград „македонски“ културен клуб с неговото име. „Претен­циите на братята от Северна Македония не са основателни, защото всички документи, които имаме, а и нашето самочув­с­т­вие и чув­с­тво,  което имаме ние, род­нините – аз като племен­ник, сес­тра ми като племен­ница, баща ми като негов брат, винаги сме твър­дели, че сме бъл­гари, защото сме родени от майка бъл­гарка и баща бъл­гарин. А във въп­рос­ника на Вап­царов си пише ясно, че по произ­ход е бъл­гарин, с национал­ност бъл­гарин“, категоричен е Никола Вап­царов, племен­ник на поета. На същата позиция е и изтъкнатият режисьор и член на Писателския съюз Мая Вапцарова, племенница на безсмъртния  поет.

Съюзът на българските писатели безапелационно подкрепя позицията на нашето Министерство на външните работи, че подобен акт с нищо не допринася за добросъседските отношения между двете братски държави.

Никола Вапцаров е български поет със световна слава и известност. Гениалното му творчество отдавна е станало част от нашата литературна съкровищница и символ на борбата за мир и човешки свободи.

Ние, българските писатели, вярваме, че кметът на Благоевград г-н Илко Стоянов ще предприеме всички законови мерки за осуетяване на тази провокация и подкрепяме изявлението му, че в града винаги е царял дух на гостоприемство и всички граждани на Република Северна Македония са добре дошли, стига да не накърняват българските национални светини.

Надяваме се българското правителство да възстанови държавната литературна награда на името на Никола Вапцаров, чиито носители са поети от световна величина: Иняцио Бутита, Едуардас Межелайтис, Амрита Притам, Ернесто Карденал, Ален Боске, Уилям Мередит, Олег Шестински, Владимир Соколов, Ярослав Ивашкевич, Никифорис Вретакос… Надяваме се също цялата българска общественост да застане на страната на истината и да пресече кощунствените опити за гавра с нашата национална чест.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ПОКАНА
Next post ПОКАНА ЗА 1 НОЕМВРИ – ПОЧИТ КЪМ БУДИТЕЛИТЕ