СБП ОТБЕЛЯЗА ДЕНЯ НА БОТЕВ В ЧЕЛОПЕЧ

Председателят на СБП Боян Ангелов и Анжела Димчева – международен секретар на СБП, гостуваха в Община Челопеч по покана на кмета инж. Алекси Кесяков и на директора на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ г-жа Нонка Бантова. Поводът беше троен: отбелязване на 2 юни – Деня на Ботев и загиналите за свободата на България, 170 години от основаването на училището и творческа среща по повод започващите през седмицата от 5 до 11 юни Арт срещи „Дървото на надеждата“.

Учениците поздравиха гостите с песента „Добрината“ (текст и музика на Борислав Мирчев, аранжимент – Алекс Нушев) и със специално написания химн за юбилея на училището „Полет към знанието“ (текст на директора Нонка Бантова, музика и аранжимент –  Светослав Лобошки).

Боян Ангелов изнесе историко-философска лекция за ролята на Кирил и Методий за утвърждаването на българската нация: „Днес е съдбовен ден за България, но е добре да си припомним за делото на Кирил и Методий, които са светци не само на българската православна църква, а и на цялото православие, и на католическата църква. Те са признати за покровители на Европа и за равноапостоли, т.е. те са равни по значимост за християнската религия на апостолите на Исус Христос. Това са титли, които двамата братя са успели да постигнат с една всеотдайност и искреност… На кирилица днес пишат и четат 250 милиона човешки същества. Тъй като кирилицата е призната за основна азбука на ЕС, ние няма как да не бъдем горди“. Боян Ангелов говори за философията на Константин-Кирил, за връзката между божественото и езика, като направи препратка към творчеството на Ботев: „Той е вулканът, който превърна думите в меч“.

Анжела Димчева представи пред децата и техните учители уникалното издание на Фондация „Българско слово“ „Христо Ботев. Поезия. Публицистика“ и подари на библиотеката този така необходим за новите поколения сборник.

Нонка Бантова подчерта, че през цялата година училището приема специални гости – големи родолюбци, от които винаги има какво да се научи.

Гостите разгледаха обновената сграда на училището и бяха приятно изненадани от просторните, чисти и цветни стаи, украсени с с множество пана, рисунки, кукли, където малките ученици усвояват знания. Видяха и изложбата „Ботеви поклонници“, изработена от учениците. На всяка крачка е видно, че кметството полага изключителни грижи за просперитета на образователното дело в общината. Тук учат 228 ученици, а 26 педагози с новаторски идеи се трудят за мотивиране на учениците да напредват в знанието.

Боян Ангелов прие предложението от следващата учебна година Съюзът на българските писатели да провежда занятия в творческата работилница „Будилник“ с деца, които имат специални интереси в литературата.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Вестник „Словото днес“, бр.21, 2023
Next post ПОКАНА