Разговор на Людмила Калоянова с  Боян Ангелов

 ВСЪЩНОСТ НЕ Е ЛИ НАЙ-ИСТИНСКАТА БЪЛГАРИЯ В НАШИТЕ СЪРЦА?

 

Разговор на Людмила Калоянова – зам.-председател на Лигата на българските писатели в САЩ и по света с  Боян Ангелов, председател на Съюза на българските писатели

     -Г-н Ангелов,  каква е визията Ви за разпределение на средствата, които в момента се събират в САЩ по инициатива на ЛБПСС?

    – Това е прекрасна инициатива и я приветствам със сърце и душа. Знаем, че пандемията не е пощадила и САЩ, но въпреки трудностите, които и вие преживявате, имате желанието да помогнете в нерадостното всекидневие на българските писатели. Покланям се пред тази съпричастност! Хората, които имат желание да  помогнат, би трябвало да знаят, че и преди пандемията положението на стотици възрастни писатели не беше никак лесно. Пенсиите на болшинството от тях са в рамките на екзистенц минимума и, ако  получават дори няколко лева над него, не могат да разчитат на никаква социална подкрепа. Нашият Съюз не е останал безразличен към нито един писател, който се е обърнал за помощ към нас, но възможностите ни са повече от скромни. Министерството на културата и Националния фонд култура подпомагат наши проекти и инициативи, което приемаме като красив и жестове. В България творческите съюзи не получават държавна субсидия, а СБП поддържа издателство „Български писател“ и  печатни издания /в-к „Словото днес“, сп. „Пламък“, сп. „Читалище“, Литературен Сайт/. Пандемията блокира изцяло дейността ни, но не преставаме да издаваме антологии, индивидуални книги, списания и вестници. В случая обаче първостепенна наша грижа е физическото оцеляване на писателите, които винаги са били национална ценност. Ако пристигнат някакви финансови средства в СБП от тази инициатива – до последния цент ще бъдат насочени за подкрепа на възрастните и болни наши колеги – закупуване на лекарства, хранителни продукти и пр. Най-важно е да опазим хората и да им дадем надежда, че не са изоставени на произвола на съдбата. Повече от двеста са членуващите в СБП творци на словото, нуждаещи се от помощ, ала те са горди хора и не биха тръгнали сами да я търсят. Общо в Съюза, създаден преди 106 години и с почетен председател Иван Вазов, членуват 824 български писатели.

 – Има предложение за съставяне на Комисия от членове на ЛБПСС и СБП, която да оглави усилията по разпределението на паричната помощ,  събрана в резултат на тази инициатива.

– Приветствам такова предложение. Нашият Управителен съвет ще подготви списък с нуждаещи се писатели /тежко болни, самотно живеещи, със символични пенсии и без никакви допълнителни доходи/. Смесената комисия ще реши кои от колегите ни имат най-сериозна нужда от подкрепа. Към нашия Съюз съществува и Проверителна комисия, която ще отчете евентуалната кампания в сайта ни, във вестника и пред предстоящото годишно събрание. Смятам, че по-коректен отчет не би могъл да бъде направен.

–  Имате ли актуална информация за състоянието на писателите, бедстващи финансово и останали без работа поради корона вируса?

– Имаме списъци на писатели в много тежко материално положение. Използваме нашите скромни възможности, за да подкрепяме най-нуждаещите се, но знаем, че  това е съвсем недостатъчно. В условията на извънредно положение останаха без никакви доходи колегите, които работят в съюзните издания. Без доход остават и писатели на свободна практика. Нека  не се заблуждаваме, че само възрастните хора боледуват. Има десетки наши колеги в работоспособна възраст, но без работа и с тежки заболявания. Те също се нуждаят от подкрепа.

–   ЛБПСС е единственото официално сдружение на писатели, творящи извън България. Нашата инициатива е и първи опит за колаборация между двете организации. Мислите ли, че съществува база за евентуално сътрудничество между ЛБПСС в САЩ и СБП в България?

– Следя с интерес развитието на Лигата на българските писатели в САЩ и по света. В САЩ живеят и работят и писатели, членове на СБП. Нашата организация е отворена за съвместна дейност. Чрез издателство „Български писател“ и изданията ни можем да осъществяваме съвместни инициативи,  да популяризираме творчеството на ваши членове в страната. Живял съм дълго време в чужбина и знам колко силна и как непреодолима е отечествената привързаност на сънародниците ни,  намиращи се далеч от България. То остава винаги в сърцата им. Всъщност не е ли най-истинската България в нашите сърца?!

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post „ОТ СЛЪНЦЕ ОЗАРЕН, ДЕНЯТ ОТМИНА…”/ Никола Русанов
Next post ПОЧИНА НИКОЛА ИНДЖОВ