РАБОТНА ВИЗИТА В МОСКВА

На 04.04. т. г. в Москва председателят на СБП Боян Ангелов и главният редактор на в. „Словото днес“ Надя Попова се срещнаха с посланика на България в Русия Атанас Кръстин.
В разговора се начертаха насоки за задълбочаване на българо-руските отношения в областта на литературата.
По-късно същия ден българската делегация, придружавана от Валентин Петров, представител на фондация „Устойчиво развитие за България“, проведе официална среща със секретариата на Съюза на писателите в Русия. На руските писатели бяха подарени екземпляри от двуезичната антология „За Русия – с обич“ – сто български поети, излязла в изд. „Български писател” миналата година.
Вечерта в  Литературния институт „Максим Горки“ се състоя премиера на двуезичния сборник „Писано с въглен“, който включва творби на млади български и руски белетристи и на преводачи от руско-българския литературен конкурс, посветен на 140-ата годишнина от Освобождението на България в резултат на  Руско-турската война от 1877 – 1878 г.  Той беше организиран през 2017 г. от Литературния институт „М.Горки” в Москва, Съюза на българските писатели и Фондация „Устойчиво развитие за България“. Проведе се не само „виртуално“, но и на живо, като за последния му етап г-жа Станка Шопова, президент на Фондацията, любезно предостави на младите дарования територията на СОК „Камчия“ край морския бряг, където участниците от двете страни се опознаха, сприятелиха, в продължение на една седмица работиха и дискутираха в мастер-класовете, научиха много нови неща един от друг и от по-опитните си колеги, лектори и ръководители на кръглите маси по проблеми на съвременната проза и майсторството на превода.

Резултат от този конкурс е великолепният двуезичен сборник „Писано с въглен“ – „Писано углем с пожарища“, събрал наградените творби. Московската му премиера се запомни не само с високия емоционален градус и радостта от това възраждане на общуването между творци от двата ни братски народа, но и с високото присъствие от българска страна: гости на тържеството бяха двама извънредни и пълномощни посланици на Република България в РФ – настоящият Атанас Кръстин и предшественикът му Бойко Коцев, един от главните инициатори на конкурса, допринесъл много за успеха му и написал предговор към книгата. Те се обърнаха към аудиторията с мъдри, прочувствени думи, очертаващи хилядолетните българо-руски исторически и културни връзки, акцентираха върху общите ни славянски корени, православието и кирилицата, служили през вековете за опора, упование и просветление, допринесли за взаимното обогатяване на националните ценности на двата народа.

На тържествената вечер, водена от зам. ректора Сергей Дмитренко, говориха още ректорът на Литературния институт Алексей Варламов, зав. катедрата по художествен превод Валерий Модестов, преподавателят и ръководител на семинар по превод Владимир Бабков, писателят Евгений Попов, председател на руския ПЕН клуб, бившият ректор на института проф. Борис Тарасов,  председателят на СБП Боян Ангелов, Надя Попова, гл. редактор на в. „Словото днес” и възпитаничка на московския Литературен институт, някои от младите автори в сборника – лауреати на конкурса… Един от резултатите на конкурса, доказал своята ефективност и навременност, е предложението от страна на ръководството на Литературния институт „М. Горки” да бъде подновена прекъснатата традиция в това уникално учебно заведение отново да се обучават български студенти.
На следващия ден българските писатели се срещнаха и разговаряха с председателя на Московската организация на руските писатели Владимир Бояринов и с главния редактор на в.”Литературная газета“ Максим Замшев.
Гостуването в Москва се осъществи с подкрепата на фондация „Устойчиво развитие за България“ с председател Станка Шопова.  Най-ценното в тези срещи с голям интензитет, състояли се през двата дни – на 4 и 5 април, е това, че те не остават в графата „светска хроника“, а са залог за реални бъдещи споразумения, за съвместна дейност, която да възвиси националния ни престиж и укрепи градени през вековете мостове между нашите държави и култури.

 

IMG-0b42be601ec98f345f301a428aff0cf2-V IMG-3cc336d81062e3a0cd517c05e518ac23-V IMG-d3e2358534661d4a80b839c1c4068b26-V IMG-7e393735811bd10a77c9633ab6795eb7-V

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Вестник „Словото днес“, бр. 12, 2019
Next post Вестник „Словото днес“, бр. 13, 2019